0:00

Acuş începe şcoala! Liceul de Artă, deschidere în „audiție” de ciocane, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Liceul de Artă „Victor Brauner”, începutul anului școlar se va face în zăngănit de ciocane. Tonul este dat de muncitorii care, de curând, s-au apucat de schimbarea acoperișului de la Corpul B (vechi) al școlii. Aici, elevii se vor intersecta, o vreme, cu muncitorii care au ca termen începutul lunii octombrie pentru a finaliza lucrările de refacere a acoperișului. Potrivit prof. Luminița Moscalu, directoarea liceului, la corpul de clădire care datează de pe la 1900, nu s-a mai intervenit decât în 2007, când s-au făcut lucrări interioare și s-a pus gresie pe jos și în 2013 când a fost reparată baia. Acum, la liceu s-au alocat 1,8 miliarde de lei vechi.

„Cincizeci de milioane pentru igienizare și 1,75 miliarde de lei pentru acoperișul de la Corpul (vechi) B”, a spus directoarea Moscalu.

Lucrările au început târziu din cauza procedurilor care au fost necesare pentru desemnarea firmei care să se ocupe de lucrările de la acoperiș. Așa s-a ajuns ca, înainte cu puțin de începutul noului an școlar, liceul să se afle în șantier. Cei care lucrau de zor, ieri, la acoperiș au spus că sunt de la firma IZOPOINT SRL. Lucrările acestea sunt printre primele mai serioase dacă luăm în calcul că nici celelalte două corpuri de clădire (A și C – nr) ale liceului nu stau prea bine. Spre exemplu, Corpul C, unde studiază elevii de la Arte plastice, este o clădire de patrimoniu, ridicată în 1861. Potrivit reprezentanților liceului, clădirea se află pe lista reabilitărilor la capitolul fonduri europene. Primăria l-a prins într-un proiect, dar așteaptă un răspuns să vadă dacă este eligibil. Nici la Corpul A nu s-a intervenit foarte mult. Despre acest loc, directoarea ne-a precizat că este unul care trebuie „înmulțit” deoarece a crescut numărul copiilor care își doresc să studieze muzica aici și, din păcate, spațiul este limitat.

Acuş începe şcoala! Liceul de Artă, deschidere în „audiție” de ciocane, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Spre deosebire de 2007, când aveam înscriși la liceu 382 de elevi, în anul școlar 2014-2015 s-au înscris la unitatea noastră 514 elevi. Problema cea mai mare este cu spațiul. Elevii de la muzică fac și studiu individual. Asta implică ocuparea unei săli de clasă doar pentru un elev. Numărul acestora a crescut de la un an la altul și acum ne aflăm în postura de a căuta soluții pentru extinderea spațiului. La Corpul A ne-am gândit că cel mai potrivit ar fi să facem o mansardare. Totul depinde de fonduri”, a adăugat prof. Luminița Moscalu.

Din interiorul Corpului A al Liceului de Artă „Victor Brauner”, notele muzicale ce răzbat din sălile de clasă nu contenesc să arate că aici se muncește cu dăruire și pasiune pentru frumos. Pentru frumosul interior căci pentru cel exterior autoritățile locale mai au de îndeplinit multe dorințe până ce elevii, cât și părinții acestora să fie mulțumiți de condițiile în care se studiază.

Marian TEODOROF

Articolul precedentFum fără foc la Primăria Piatra Neamț
Articolul următorInterviu cu Florin Marin, principalul Ceahlăului