Actualizare: Cititorul care ne-a semnalat situația a fost nevoit să alerteze ISU Neamț.
În această dimineață, 5 februarie, pompierii au găsit și au scos din lac 3 lebede moarte – duse de apă până la grătarele barajului.
Echipajele au fost însoțite și de o echipă de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț. „Prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre faptul că în apa lacului Bâtca Doamei se află o lebădă moartă. La locul solicitării s-au deplasat forțe și mijloace de la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț și DSVSA. Pompierii cu ajutorul echipamentelor și mijloacelor din dotare au degajat din apa lacului trei lebede moarte. Acestea au fost preluate de DSVSA”, precizează ISU Neamț.
Rămâne de văzut dacă focarul de gripă aviară de la Bâtca Doamnei se va extinde și în aval, câtă vreme lebedele obișnuiesc să populeze nu doar porțiunea de lac de la Pângărați.
****Știrea inițială****
Astăzi, 4 februarie, a patra zi de când s-a confirmat gripa aviară înalt contagioasă H5N1 pe lacul Bâtca Doamnei, în aval de baraj nu există amplasate panouri de avertizare. Marți au fost găsite două lebede moarte pe lacul Bâtca Doamnei și astăzi conducerea Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț a dat publicității un comunicat, în care rezumă măsurile întreprinse. Între acestea, instituirea unei „zone de restricție sanitară veterinară”, ce cuprinde „localitățile situate pe o rază de 10 km: Piatra Neamț, Bistrița, Agârcia, Vaduri, Vădurele, Viișoara, Scăricica, Bisericani, Pângărăcior, Preluca, Gârcina, Cuejdi, Almaș, Dobreni, Sarata, Cășăria, Popești, Gura Văii, Turturești, Izvoare, Dumbrava Roșie, Brășăuți, Cut, Poiana”, încheiem citatul din respectivul comunicat.
Așadar, înțelegem că tot municipiul Piatra-Neamț este sub restricție sanitară veterinară, ceea ce înseamnă o serie de interdicții, detaliate în comunicatul pe care-l prezentăm la final. Totuși, astăzi, câțiva pescari dădeau la undiță pe râul Bistrița, în zona barajului Reconstrucția. La momentul documentării în teren, un echipaj de Jandarmerie a ajuns și i-a verificat pe pescari dacă au acte în regulă. În această perioadă este interzis pescuitul știucii și a păstrăvului. Dar acțiunea jandarmilor n-a avut nici o legătură cu restricțiile impuse de DSVSA Neamț din cauza gripei aviare înalt patogene. „Este o acțiune de patrulare obișnuită, colegii fac verificări uzuale, de rutină în acea zonă”, ne-a declarat Magdalena Murariu, purtătorul de cuvânt al IJJ Neamț.
Oricum, de la podul Căprioara și până la barajul de la Reconstrucția nu există nici un panou de avertizare privind gripa aviară și interdicțiile obligatorii sau alt mesaj de informare.
Un panou de avertizare există pe lacul Bâtca Doamnei, în zona unde au fost semnalate cele două lebede moarte și informația privind gripa aviară a fost popularizată de ieri de Primăria Piatra-Neamț. Un cititor ne-a sunat astăzi la redacție și ne-a semnalat că mai este o lebădă moartă la Bâtca Doamnei, chiar la mal, lebăda zace de ieri și nici până astăzi n-a fost ridicată. Pietreanul a și postat fotografia în comentariu la anunțul Primăriei de pe pagina de facebook și ne-a sunat la redacție. Având în vedere că DSVSA Neamț îndeamnă pe oricine vede o pasăre moartă să sune la telefonul 0233.223259, al instituției, l-am întrebat pe directorul executiv dr. Sorin Ulea cum s-a procedat cu cele 2 lebede moarte și cu a treia semnalată de pietrean. Dar și dacă este permisă prezența pescarilor în aval de barajul Bâtca Doamnei. „Nu trebuie să se pescuiască! Au fost doar două cadavre aduse, avem buletin de analize. Mersul este următorul: ISU cu fondul de vânătoare aduce cadavrul la direcție, prima dată noi îl ducem la Iași, la Laboratorul de referință pentru influența aviară, acolo confirmă sau infirmă suspiciunea, orice cadavru luat îl cataloghez ca și infectat și confirmarea suspiciunii se face la București. În maxim 24 de ore! Am confirmarea prin buletin de analiză pentru amândouă. Dacă mai este un cadavru, să sune la ISU. Tot ce-mi aduce ISU și fondul de vânătoare de acolo, că asta este obligația lor, obligația mea este să-l tratez ca atare, ca și cum ar fi influență aviară. Dacă se confirmă, am trimis cadavrul imediat la București, la Institutul de diagnostic și sănătate animală. A doua zi primesc buletinul de analiză și institui măsurile respective. Pentru al treilea cadavru de lebădă, n-am primit nici o sesizare”, a declarat Sorin Ulea.
Totuși, în acest moment nu este clar cum au dispărut lebedele moarte de pe lac și cum va dispărea a treia lebădă, despre care cititorul, indignat, ne-a declarat că zace la mal de cel puțin două zile. „S-a primit apel la 112 în ziua de 1 februarie, paznicul hidrocentralei din zona Reconstrucția ne-a semnalat că este o lebădă prinsă printre gunoaiele de la grătare. Apoi a revenit la 112 și a anunțat că un pescar a reușit să o deblocheze, deci era vie. ISU Neamț nu a fost solicitat și nici nu a executat misiune de evacuare de lebede moarte în această perioadă”, a precizat lt. Irina Popa, ofițerul de presă al ISU Neamț.
Rămâne neclar și modul în care sunt informați locuitorii din raza de 10 km zonă de restricție sanitară veterinară despre faptul că este focar de gripă aviară periculos pentru sănătatea publică.
Iată comunicatul DSVSA Neamț remis astăzi redacției:
Informare confirmare HPAI-H5N1 lebede din zona lacului Batca Doamnei, loc. Piatra Neamt-1Cristina Iordache, imagini Bogdan Călian