0:00

ACTUALIZARE 20.45: Transferul lui tânărului a decurs bine, el fiind transportat cu ambulanța de la Piatra Neamț și predat la limita cu județul Iași echipajului ambulanței venit de la Iași. Dr. Codruț Munteanu s-a interesat de starea tânărului ars până în momentul când medicul s-a întors la UPU Piatra Neamț și a confirmat că pacientul a fost predat în viață. În jurul orei 20, urma să fie supus primei intervenții chirurgicale la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași: „Pacientul a fost stabil hemodinamic pe parcursul transferului, fără probleme de risc vital la transbordarea lui, la limita cu județul Iași, în ambulanța care a venit de la Iași. Merge la spitalul „Sfântul Spiridon”, în jumătate de oră ar trebui să intre în sala de operație, pentru decomprimarea edemelor mari. Are arsuri pe aproape 70% din suprafața corpului, adică aproape tot. Este obligatoriu incizii pentru degajarea edemelor, pentru a drena limfa. Următoarele 24-48-72 de ore sunt decisive pentru faza critică”.

Preluarea tânărului către spitalul din Iași este o variantă mai bună pentru lupta cu infecția decât la spitalul județean din Piatra Neamț, dar de tranzit, consideră managerul Munteanu: „Eu nu abandonez pacientul, mâine sunt din nou pe telefon, pentru preluarea lui la București”.

ACTUALIZARE 16:45: La trei ore de când tânărul ars a fost adus la spital, managerul Codruț Munteanu este sigur că rănitul va fi primit la Iași. „Transferul se face la Iași în cinci minute, acuma a venit ambulanța cu medic. Pacientul este stabilizat, pansat, toată lumea a fost în jurul lui, tot ce se putea face, s-a făcut”, este declarația doctorului Munteanu, de la ora 16,45, oră la care se așteptau rezultatele de la tomograf. (C.I.)

*********

ŞTIRE INIŢIALĂ: La ora 15,30, tânărul ars este în continuare intubat și i se fac investigații tomografice în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Neamț. De o oră și jumătate de când a fost adus în stare gravă, directorul spitalului Codruț Munteanu stă pe telefoane și încearcă să-i înduplece pe șefii clinicilor universitare să-i primească pacientul.

ACTUALIZARE Transferul tânărului ars în explozie depinde de indulgența șefilor clinicilor universitare, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Ideal ar fi la București, dar nu găsim înțelegere acolo și nici locuri. La Iași mi-au spus că au locuri, m-au întrebat când îl trimitem, cât îl ținem și când îl trimitem la București. Vorbim permanent cu ministrul Sănătății, cu domnul ministru Arafat, inclusiv pentru transfer cu elicopterul, dar pacientul trebuie întâi stabilizat. Domnul Bărbuleț (n.n. – președintele consiliului de administrație al spitalului) a vorbit și el la minister pentru un transfer în străinătate, ni s-a spus da, vă asigurăm transportul, dar că trebuie să luăm noi avizul de la Strasbourg sau de la Paris. Așa este procedura. Rămâne în discuție și elicopterul SMURD pentru transport în țară. Vedem ce se va decide, în funcție de starea pacientului, ce fel de transport – aerian sau cu ambulanța – este mai indicat”, a declarat dr. Codruț Munteanu.

ACTUALIZARE Transferul tânărului ars în explozie depinde de indulgența șefilor clinicilor universitare, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAtitudinea clinicilor mari din țară, care au secții speciale și dotări pentru marii arși nu pare să se fi schimbat prea mult, nici la trei ani și o zi de la Colectiv. Viața tânărului surprins în plin de deflagrație și cu arsuri pe 60% din corp, depinde și acum de „înțelegerea” mai marilor din clinici. Între timp, la SJU Neamț, cadrele medicale fac tot ce pot pentru a-i crește șansele. Starea tânărului este în continuare gravă și i se fac investigații pentru a vedea ce leziuni interne are în urma exploziei: „Am fost în UPU și l-am văzut personal. Doctorița Bercea, medicul de gardă din UPU și doctorița Rotaru din secția chirurgie plastică reparatorie au prelucrat mai întâi plăgile, manevre extrem de dureroase. Starea pacientului este acum, aceeași, este intubat, i se fac investigații tomografice să vedem și leziuni interne dacă sunt, să fie stabilizat și apoi transferul”, mai spune managerul SJU Piatra Neamț. (C.I.)

Articolul precedentPrimele măsuri anunțate în cazul locatarilor afectați de explozie
Articolul următorZodiile si Sportul: Iata care sunt cei mai sportivi nativi ai zodiacului!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.