pietricica turism
heidelbergcement

ACTUALIZARE: Ministerul Justiţiei (MJ) protestează, tot printr-un comunicat de presă, la intenţia DNA de a ancheta “elaborarea unei ordonanţe de urgenţă”, dar anunţă că va furniza instituţiei anticorupţie toate documentele solicitate.

“În cursul zilei de ieri, 1 februarie 2017, Ministerul Justiției a primit solicitarea Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție – de a transmite, până la data de 2 februarie a.c., în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea Ordonanței de urgență a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate și completate Legea nr. 286/2009 privind Codul penal și Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României, pentru grațierea unor pedepse.

Prin aceeași adresă Direcția Națională Anticorupție a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenței interinstituționale și interne, scrise sau prin poștă electronică, cu privire la cele două acte normative menționate, precum și precizarea numelui, prenumelui și a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea și/sau avizarea celor două proiecte de acte normative.

Conform adresei documentele au fost solicitate în interesul urmăririi penale efectuate într-un dosar aflat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție.

Față de acest demers Ministerul Justiției subliniază faptul că modificarea legislativă menționată a fost și este asumată de conducerea Ministerului Justiției în exercitarea atribuțiilor statutare și legale. 

Considerăm că declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale”, potrivit comunicatului MJ. (M. CONSTANTINESCU)

*******

ŞTIRE INIŢIALĂ: Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informează că a înregistrat “o sesizare depusă de mai multe persoane fizice”, referitoare la modul în care au fost adoptate unele acte normative (OUG de modificare a codurilor penale şi legea graţierii), se precizează într-un comunicat de presă al instituţiei.

“La Direcția Națională Anticorupție s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competența de soluționare a instituției, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate. Precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, potrivit sursei citate. (M. CONSTANTINESCU)

aleho