braconaj peste neamtRaul Papalicef, șeful Salvamont Neamț, a anunțat că, miercuri dimineața, 25 mai, s-a încheiat o acțiune de amploare, organizată și susținută logistic de AVPS „Lupul Cenușiu”, care a avut drept scop combaterea braconajului piscicol pe lacul Izvorul Muntelui din Bicaz.

„La acțiune au participat, la solicitarea noastră și având la bază un protocol de colaborare cu IPJ Neamț, și Asociația Națională de Combatere a Braconajului (ANCB), filialele Neamț și Mureș. S-a acționat atât pe apă, cu două ambarcațiuni, cât și terestru, cu mai multe unități mobile”, a precizat Raul Papalicef.

Acțiunea a demarat, pe 22 mai, după ora 19:00, când mai multe grupuri de braconieri au fost observate de angajații AVPS și de șefii posturilor de la Poliția Ceahlău și Grințieș în timp ce montau sectoare de plasă și dispozitive de capturare a peștelui direct de pe mal. Conform șefului Salvamont, acest lucru este posibil, deoarece, în această perioadă a anului, milioane de pești din familia ciprinide staționează la doar un metru de mal, pentru a-și depune icrele.

„La intervenția organelor de control, braconierii au reușit să fugă, abandonând plasele pline cu pește. Din fericire, câțiva au fost filmați și, probabil, vor fi identificați pe baza probelor video. Nu la fel de norocoși au fost alți 7 braconieri care, în data de 23 mai, au fost monitorizați în timp ce montau dispozitive monofilament în zona Călugăreni, iar, în paralel, foloseau metoda «la taparină» – greblarea apei în zona bancului de pești cu două sau mai multe ancore atașate de o lansetă – metodă deosebit de distructivă, deoarece rănește mortal peștii”, a adăugat Raul Papalicef. Cei 7 au fost prinși ca urmare a intervenției polițiștilor de la postul din Poiana Largului.

Conform lui Raul Papalicef, în noaptea de 23 spre 24 mai și în cursul zilei de 24 mai, au fost efectuate zeci de acțiuni în zona Bistricioara-Călugăreni.

„De cele mai multe ori, braconierii sau nu aveau timp să-și instaleze sculele sau fugeau în pădure, abandonând în apă dispozitivele. Din cele aproximativ 8 plase și peste 20 de dispozitive de tip steag, au fost redate mediului acvatic aproximativ 1.000 kg de pește. Le mulțumim atât ANCB, cât și IPJ Neamț pentru sprijinul acordat, dar ne exprimăm părerea de rău pentru neimplicarea în combaterea braconajului piscicol și a altor instituții abilitate de Guvernul României în acest scop”, a spus șeful Salvamont Neamț. (Andreea AMARIEI)

Articolul precedentACTUALIZARE Se ştiu preşedinţii birourilor electorale din Neamţ! AEP a publicat şi listele pentru Bacău!
Articolul următorIeșenii îi lasă pe nemțeni fără apă, de joi până sâmbătă
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.