0:00

”Abuz ”conform legii / Apa Serv a intrat în legalitate la Târgu Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Patimile politice ajunse la paroxism duc la interpretarea și distorsionarea oricăror dispoziții administrative în funcție de interesul de moment. Un exemplu îl reprezintă un incident banal, dar care, în atare situații, trebuie tratat potrivit prevederilor legale și potrivit competențelor fiecărei instituții în parte. La Târgu Neamț au început, cu mare întârziere, lucrările pentru ”Extindere și reabilitare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț – aglomerarea Târgu Neamț”. Imediat după, la 5 metri de punctul de începere a lucrărilor, la adâncimea de 2,05 metri, undeva pe strada Cetății, au fost găsite oseminte umane. De aici a început circul. Consiliul Județean a dat o decizie prin care a suspendat autorizația de construire și imediat a fost atacat că pune piedici unei investiții de foarte mare importanță, în mod cu totul și cu totul nejustificat.

O simplă cercetare pe firul acțiunii arată cum s-au derulat lucrurile și că instituția județeană a fost OBLIGATĂ să suspende autorizația, deoarece așa i s-a cerut de către instituția îndreptățită de lege să ia măsuri.

În data de 11 iunie, Ministerul Culturii, prin Direcția Județeană pentru Cultură Neamț, trimitea adresa 229, în care se spune negru pe alb: ”Vă aducem la cunoștință că la începerea lucrărilor de «Extindere și reabilitare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț – aglomerarea Târgu Neamț», pe strada Cetății, la 5 m de la punctul de începere și adâncimea de 2,05 m, au apărut vestigii arheologice (oseminte umane), care aparțin nivelului de locuire din evul mediu. Direcția Județeană pentru Cultură a efectuat o verificare și a constatat că este necesar ca lucrările să continue cu supraveghere arheologică efectuată de o instituție specializată (muzeu, persoană fizică atestată de Ministerul Culturii). Executantul a suspendat lucrările, dar este necesar să suspendați Autorizația de construire eliberată de DVS, până la definitivarea formalităților”.

În baza acestei adrese, Consiliul Județean Neamţ emite pe 17 iunie o dispoziție prin care se conformează adresei primite de la Ministerul Culturii. După o săptămână, Direcția Județeană pentru Cultură Neamț revine cu o altă adresă către Consiliul Județean și arată că lucrurile au intrat în legalitate: „Având în vedere adresa Companiei Județene Apa Serv SA nr. 15332 din 24.06.2014 prin care se angajează să continue lucrările de «Extindere și reabilitare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț – aglomerarea Târgu Neamț», cu supraveghere arheologică, conform condiției puse în Avizul emis de Direcția Județeană pentru Cultură Neamț, prin încheierea unui contract de colaborare cu Complexul Muzeal Județean Neamț, după cum rezultă și din Adresa nr. 15332 din 24.06.2014, vă rugăm să reveniți asupra Dispoziției nr. 180 din 17.06.2014, în sensul anulării suspendării dispusă de Președintele Consiliului Județean Neamț a autorizației de construire nr. 37 din 29.06.2013, pentru continuarea lucrărilor cuprinse în autorizației”.

Cele două adrese elucidează misterul ”abuzului” comis de Consiliul Județean asupra investiției de la Apa Serv SA. Care, cel puțin de data aceasta nu există. Rămâne de elucidat o altă necunoscută: cum și-a închipuit cineva că va face săpături în Târgu Neamț și nu va da de vestigii arheologice și a omis să încheie un contract cu cineva de specialitate, care să-i asiste?  Sau această cerință exista și a fost ignorată? (V. BĂLĂNESCU)

Articolul precedentMai fă șădinți dacă ai cu cine
Articolul următorCalendar (27 iunie – 3 iulie 2014)