Scandalul manualelor pare fără sfârșit și, cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar, în Neamț nu există toate manualele. Cei peste 4.300 de boboci vor găsi pe bănci, la 10 septembrie, manualele vechi, care au trecut prin mâinile elevilor din ultimii patru ani. Noile abecedare și cartea de matematică se lasă, încă așteptate, după ce, în primăvară, Ministerul Educației Naționale a încercat să refacă manualele, la finalul celor patru ani de la ultima editare a acestora:

https://www.edu.ro/sites/default/files/Lista%20Manuale%2018.XII_.2017_0.pdf

Inspectoratul Școlar Judeţean (ISJ) Neamț a primit, abia în 4 septembrie 2018, undă verde pentru a face comanda de manuale pentru clasa  I. „Astăzi, 4 septembrie, am trimis, conform solicitării ministerului, comenzile pentru manualele de clasa I. Este prima comandă pe anul acesta, fiindcă acum s-a primit dispoziția de la minister.La 10 septembrie, elevii de clasa I vor avea, pe mese, manualele vechi, cele editate în anul 2014. Programa nu s-a modificat, manualele sunt valabile ca și conținut, doar că ele sunt uzate, perioada de utilizare a acestor manuale a depășit 4 ani, ele trebuie schimbate. Conținutul este același, doar că nu pot fi utilizate mai mult de patru ani. Pentru clasa I, noi am cerut 4.380 manuale de comunicare în limba română și 4.380 manuale de matematică și explorarea mediului. Avem 4.317 elevi în clasa I, pentru acest anșcolar. Am sunat la depozitul de carte și ni s-a spus că fiecare copil va avea manuale pe bănci, dar nu din cele noi. În momentul când le vom primi pe cele noi, le vom înlocui pe acestea vechi. Tot astăzi a venit adresă și pentru manualele de clasa a II-a”, a declarat inspectorul școlar general adjunct Ioan Milea.

Nici elevii de clasa a VI-a nu au toate manualele, nemaivorbind de cele tipărite cu greșeli, după cel de geografie și istorie, mai nou și cel de biologie conținând informații eronate. IȘJ Neamț afirmă că manualele au fost trimise școlilor, iar când vor veni cele care lipsesc, dar și cel corect de geografie, cărțile vor fi înlocuite. „La clasa a VI-a nu avem manualele de limbi străine. Toate manualele primite sunt deja repartizate școlilor, în proporție de 90%-92%. La momentul când ministerul ne va trimite un alt manual de geografie, îl vom înlocui. Profesorii deja știu de erorile din manualul de geografie și vor face în așa fel încât să dea informații corecte elevilor. Despre alte manuale cu erori – istorie, biologie – nu avem, deocamdată, precizări de la minister. Noi am făcut comenzi de manuale și în perioada aprilie – mai 2018, dar pentru cele 10-12% manuale de retipărit, ce le înlocuiesc pe cele foarte uzate”, a adăugat adjunctul IȘJ Neamț. (C.I.)

Articolul precedentAccident mortal la Timișești, victima – un localnic de 61 de ani
Articolul următorTelegondola reparată rămâne închisă publicului
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.