pietricica turism

tg piata 2014 03

În sezonul de toamnă, orice gospodină se aprovizionează cu legume și rădăcinoase din piață, pentru a-și umple cămara pe timp de iarnă cu murături, zacuscă sau gogoșari la oțet. De la acest obicei nu fac rabat nici târgnemțenii care se aprovizionează din Piața Agroalimentară a orașului cu castraveciori, ardei grași, ardei capia, rădăcinoase din țelină și păstârnac. După cum bine se știe, murăturile sunt la mare căutare printre români, mai ales atunci când vine vorba să le asortezi cu o friptură de porc, dar ele sunt căutate mai ales la mahmureală. Prețurile impuse de comercianții din Piața Târgu-Neamț par să fie pe gustul cumpărătorilor, din moment ce marți, 23 septembrie, numeroși cumpărători se aprovizionau și cu sacii.

Pentru un kilogram de vinete trebuie să scoateți din buzunar 2,5 lei, pentru un kilogram de castraveciori de pus la murat prețul este între 2,5-3 lei , la gogoșari prețul e de 4,5 lei pe kilogram, iar la ardei capia e de 4 lei pe kilogram. Rădăcinoasele nu pot lipsi dintr-un borcan de murături, astfel că multe gospodine scot din buzunar pentru un kilogram de țelină între 3 și 4 lei, pentru un kilogram de păstârnac, 4 lei, iar pentru un kilogram de pătrunjel rădăcină, suma de 4 lei.

Pentru gospodinele care vor să-și facă și zarzavaturi pentru iarnă din timp, prețurile par accesibile, cel puțin din punctul de vedere al comercianților. Pentru un kilogram de morcov, o gospodină trebuie să plătească între 1,5 și 2 lei, pentru un kilogram de ardei gras 2,5 lei, pentru un kilogram de conopidă între 4 și 5 lei. De asemenea, un kilogram de roșii costă între 3,5 și 4 lei, un kilogram de cartofi între 1 și 1,2 lei, un kilogram de varză 1 leu, un kilogram de pepeni mici pentru murat 1 leu, un kilogram de ardei iuți 6 lei, iar un kilogram de usturoi se vinde între 8 și 10 lei.

tg piata 2014 01

Cu 50 lei pui la murat 10 kilograme de castraveți

Făcând un calcul simplu, pentru a pune la murat 10 kilograme de castraveți ai nevoie în jur de 50 de lei: 10 kilograme de castraveți te costă 30 lei, iar dacă mai adaugi rădăcinoasele, respectiv un kilogram de țelină, două kilograme de păstârnac, plus usturoi, ardei iuți și sarea, toată afacerea te costă vreo 50 de lei. Pentru a te aproviziona pentru zarzavat, toată cheltuiala ajunge la suma de 60 de lei: 3 kilograme de morcov, 5 kilograme de ardei capia, 5 kilograme de ardei gras și 3 kilograme de pătrunjel. Despre prețuri, dar și despre obiceiul românilor de a se aproviziona pentru iarnă cu de toate, unii cumpărători ne-au mărturisit că nu au renunțat niciodată la a pune murături și zarzavat pe iarnă.

tg piata 2014 02

„Murături am pus tot timpul, pentru că nu se poate fără ele. Zarzavat la fel, pentru că ne trebuie iarna să-l punem în borș. Facem o cheltuială, dar se merită”, ne spune o doamnă.

„Cumpărăm câte un pic din toate. Prețurile nu sunt mari, dar nici mici. Sunt acceptabile. O să pun și murături, dar o să cumpăr legume și pentru zacuscă. Nu cred că este vreun român care să nu aibă iarna murături sau gogoșari în oțet”, ne spune un domn mai în vârstă. (C.T. STURZU)