Îmbrăcați în uniforme călcate la dungă și cu ghiozdane personalizate cu cele mai în vogă personaje din desenele animate, un grup de băieți folosesc, în mod „simbolic”, buchetele de flori, pregătite pentru “doamna”, pe post de săbii stelare. Își împart amintirile lăsate în vacanță, printre filme, jocuri pe calculator, urme lăsate pe plajă sub soarele leneș sau printr-un colț de munte pe unde și-au odihnit corturile. Privirile îngăduitoare ale părinților, parcă mai emoționați decât cei pe care-i vor „elibera” în clase, travesează amintiri. Și chiar dacă totul pare îmbrăcat în haine noi, totul e la fel.
Învățătorii, elevii, părinții, până și curtea școlii sunt aceleași, doar cu mici deosebiri. La primele ore ale dimineții, curtea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Bicaz este plină de culoare, mireasmă de flori și voci surâzătoare, detașate de griji, de gânduri negre sau de alte preocupări apăsătoare. Pe chipurile celor de la clasele pregătitoare se citește cu ușurință uimirea, parcă pentru lumea mare ce vor trebui să o înfrunte. Cei mai mari se abțin cu greu la discursurile oficialităților și încearcă să-și povestească pățaniile din timpul vacanței mult prea scurte pentru visurile lor. În spatele elevilor, cei mai emoționați sunt părinții care veghează la copiii lor cu speranța că, nu după mult timp, vor reuși să facă din aceste vlăstare, oameni. Curtea școlii din Bicaz a reînviat ieri, 15 septembrie, în prima zi de școală a acestui an.
„Pentru unii este momentul unei noi ordini, pentru alții este un moment de reîncepere, de aliniere la ceea ce deja a mai fost. Pentru părinți e un prilej de remorare a duioaselor și melancolicelor reîntoarceri în trecut. Mulți dintre dv. chiar ați fost elevii acestei școli. Este normal să vă aduceți aminte de momentele frumoase prin care ați trecut aici. Pentru noi dascălii, în prima zi de școală, în fiecare an, ni se deschide o poartă a copilăriei prin care pășim cu emoție deoarece copilăria este inocentă. Avem cea mai grea datorie. Aceea de a pune în mâna copiilor arma cea mai puternică: educația, pe care o pot folosi pentru a schimba această lume a adulților”, a spus prof. Paula Stăcescu, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 Bicaz.
De la festivitatea de deschidere nu a lipsit nici Nicolae Sălăgean, primarul orașului Bicaz, care a precizat că-și dorește ca parteneriatul dintre școală, părinți și autoritate locală să funcționeze perfect astfel încât rezultatele din domeniul învățământului să fie unele care să facă cinste școlii.
„Vom fi alături permanent de cadrele didactice”
„Începe un nou an școlar în care, sigur, ne dorim să obținem rezultate cât mai bune. Și sunt convins că acest lucru se va întâmpla. La Școala Gimnazială Mărceni s-au obținut rezultate cu totul și cu totul deosebite, școala noastră fiind o școală care face cinste orașului nostru, care face cinste județului și îmi doresc din suflet ca și la sfârșitul acestui an școlar rezultatele să fie pe măsură. Pentru rezultatele care au fost obținute în anul școlar trecut, în numele Consiliului Local Bicaz, al Primăriei vă adresez cele mai sincere și calde felicitări, pentru că le meritați cu prisosință. Începem un nou an școlar în care noi ne dorim ca parteneriatul dintre școală, părinți și autoritate locală să funcționeze perfect. Sunt convins că se va întâmpla acest lucru pentru că profesorii, învățătorii știu ce au de făcut, s-au pregătit să îndrume pașii de la cei mai mici școlari, care au pășit astăzi pentru prima oară în școală, și până la cei de clasa a VIII-a care la sfârșit de an școlar, au de susținut un examen aparte. În ceea ce privește autoritatea locală vreau să vă asigur că ne vom implica cu cea mai mare responsabilitate în a asigura cele mai bune condiții de desfășurare a procesului instructiv-educativ, vom fi alături permanent de voi, cadrele didactice, elevi, părinți așa încât Școala Gimnazială Nr. 1 Bicaz să obțină rezultate maxime. Vă urez sănătate în primul rând, putere de muncă și mult, mult succes în noul an școlar!”, a spus Nicolae Sălăgean.
La aceeași festivitate, pr. Gheorghe Mihalache a oficiat o slujbă pentru binecuvântarea elevilor, profesorilor și părinţilor, nu întâmplător, fiind citită Pilda Semănătorului. Asemeni unor semințe, elevii vor da rod, la timpul lor, dacă vor fi fost ajutați să înțeleagă cum și de ce este folositor să rămână pe solul fertil al învățăturii.
Marian TEODOROF
Important pentru presa
Exterminarea elevilor la Scoala 3 Piatra Neamt
Potrivit principiului „asa am hotarat noi!”, noua conducere a Scolii 3 Piatra Neamt a scolarizat la clasa pregatitoare D, atentie, 40 elevi. Legi incalcate: Legea invatamantului si regulamentul de aplicare, legea protectiei copiilor, codul muncii, codul penal, Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1955/1995 privind normativele cubajului de aer / elev, efective clasa, suprafata desfasurata, toalete etc.
Pentru curiozitatea dvs.: 0,8 mp / elev in clasa – ceea ce inseamna mult mai putin decat spatiul alocat unui caine comunitar de talie mica din padocuri; 2 m cubi aer / elev in loc de 6-8 mc; 40 elevi in loc de 25 in clasa; mobilier inadecvat; clasa 0 este in gradinita si nu in scoala cum ar trebui.
Multumim conducerei pentru initiativa idioata si presei locale pentru ocolirea subiectului.