pietricica 01

Asistații Centrului Social “Pietricica” din Piatra Neamţ au deschis larg porțile pentru delegaţia organizaţiei germane umanitare “Hilfe für Osteuropa”. Printr-o tradiție dezvoltată sub aripa prieteniei și a atașamentului față de bătrânii din acest centrul nemțean, Ursula Honeck, preşedinta Fundaţiei “Hilfe fur Osteuropa” Germania şi  Augusta Jumanca, preşedinta Asociaţiei Umanitare „Ursula Honeck” Piatra-Neamţ au venit cu inima deschisă pentru a face noi donații. Vizitatorii au avut parte ca de obicei de o primire caldă din partea vârstnicilor şi a personalului care îi îngrijeşte pe aceștia. Centrul a mai primit donații din partea Ascoiației „Ursula Honeck”, fapt pentru care Gheorghe Munteanu, directorul Centrului „Pietricica” a ținut să arate ceea ce s-a făcut concret pentru îmbunătățirea condițiilor, de la ultima vizită a donatorilor. Reprezentanții asociației umanitare au fost invitați în camerele unde locuiesc vârstnicii, iar experiența s-a dovedit a fi una foarte plăcută. Oamenii și-au deschis ușile și inimile pentru a întâmpina cum se cuvine oaspeții. Gazdele au oferit vizitatorilor câte o mică amintire și au împărtășit câte o frântură din poveștile lor de viață.

Vizita dv. este o cazie deosebită pentru noi. Vă mulțumim foarte mult pentru ajutorul material pe care ni-l acordați și pentru donațiile pe care ni le-ați oferit și în anii trecuți. Ne sunt de mare ajutor pentru buna gospodărire a centrului. Este o tradiție la români prin care spunem că, «ce este de la nemți, este bun». Și chiar așa și este. Vă mulțumesc, vă doresc sănătate și vă așteptăm oricând, cu bucurie, la centrul nostru”, a declarat Gheorghe Munteanu, directorul Centrului Social „Pietricica”.

Vizitatorii au avut ocazia de a viziona un film cu activitățile Centrului „Pietricica” și de a se delecta cu imagini culese din viața de zi cu zi a asistaților din acest aţezământ. Oamenii de bine ai fundației germane s-au arătat impresionați de condițiile deosebite ale centrului și au precizat că vor încerca să fie alături de oamenii de aici.

“Nu este mare deosebire față de centrele din Germania”

„Aș putea să vă spun că nu este mare deosebire între ce este aici față de centrele de bătrâni de la noi. Ceea ce mi se pare deosebit este faptul că le dați posibilitatea oamenilor de aici să-și manifeste micile lor pasiuni sau să-și aranjeze camera așa cum doresc. La noi, în Dortmund, am constituit o organizație a bătrânilor. Prin organizația aceea încercăm să facem rost și de bani. Organizăm expoziții sau vindem prăjituri. Încercăm să atragem sponsorizări și cu banii obținuți finanțăm niște lucruri pe care casa de bătrâni nu și le poate permite. Este necesar să le dăruiești oamenilor și câte ceva, iar prin organizația aceasta putem să facem niște lucruri care funcționează foarte bine. Părerea mea este că aici oamenii sunt foarte bine îngrijiți. Se vede și după spațiul în care trăiesc. Se vede că este o conducere bună”, a precizat Ursula Honeck, preşedinta Fundaţiei “Hilfe fur Osteuropa” Germania.

pietricica 02

pietricica 03

Marian TEODOROF