9 oameni, între care și un copil au pierit în incendiile produse în Neamț, în anul 2021, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDeși mai puține ca anul trecut, incendiile produse în gospodăriile nemțenilor anul acesta au făcut mai multe victime. 9 persoane au murit, între care și un copil, față de 7 persoane anul trecut, arată o analiză ISU Neamț pe primele opt luni trecute ale acestui an. Copilul care a pierit din cauza fumului inhalat și a arsurilor avea 5 luni. Era cel mai mic din cei trei copii ai unei familii din Bălușești (Icușești). Focul a pornit de la jarul căzut din sobă. Incendiul s-a produs în seara de 18 ianuarie, iar mama copiilor a fost cea care a reușit să-i salveze pe doi dintre ei.

Cifrele seci indică faptul că în fiecare lună un om și-a pierdut viața ca urmare a incendiilor, mare parte fiind provocate de scurtcircuitul electric și de coșurile de fum defecte sau înfundate. „În perioada analizată a anului 2021, incendiile nu au produs doar pagube materiale, ci şi victime omeneşti, 9 persoane au decedat (1 copil şi 8 persoane adulte), 21 de persoane au fost rănite (1 copil şi 20 de persoane adulte), iar 17 persoane adulte au fost salvate, spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut când 7 persoane au decedat, 7 persoane au fost rănite şi 66 persoane au fost salvate.

Proprietăţile individuale rămân în continuare cu cea mai mare frecvenţă de producere din totalul incendiilor”, potrivit ISU Neamț.

Cât despre pagube, acestea se ridică la 642.000 lei, dar intervenţia pompierilor militari și voluntari a făcut ca valoarea bunurilor salvate să fie de circa 3.20.000 mii lei.

Militarii nemțeni au intervenit la 8.418 evenimente, adică o medie de 35 pe zi, dintre care 249 incendii la locuinţe şi 161 de vegetaţie (cu 7,44% mai multe misiuni faţă de anul trecut). Pompierii au fost solicitați să intervină și la incendii produse unul la limita cu Harghita și alte 4 în judeţele Bacău şi Iaşi.

Revenind la dezastrele din Neamț, au fost 176 de incendii în gospodării, față de 201 anul trecut. Cele mai multe incendii la locuinţe au fost cauzate de instalaţii electrice defecte (57), urmate de coșurile de fum defecte sau necurăţate (49) şi două din cauza trăznetului. Scădere semnificativă și la incendiile de vegetație, 161 anunțate anul acesta, față de 353 anul trecut.

Angela Croitoru

 

Articolul precedent15 permise suspendate şi amenzi de 78 mii lei în 24 de ore
Articolul următorAmple lucrări de reparații pe Strada Fermelor