cj 2013 04

Consilierii județeni și-au dat acordul pentru alocarea sumei de 750.000 de lei, necesare finalizării drumului județean 208G. Este vorba despre 650 de mii de lei, suma cerută inițial de la bugetul județului, ca fiind parte integrantă din programul cu finanțare europeană, prin care s-a modernizat drumul județean ce face legătura între localitățile Girov și Hanu Ancuței. Dacă zilele trecute au existat discuții pe marginea acestui subiect, iar consilierii PSD afirmau că încă nu s-au decis cum vor vota această rectificare bugetară, iată că în cursul ședinței de ieri a legislativului nemțean, lucrurile s-au schimbat total. După intense consfătuiri între cei 10 consilieri județeni ai PSD, urmăriți îndeaproape de liderul organizației județene, Ionel Arsene, aceștia au propus, prin vocea vicepreședintelui Dan Manoliu, ca suma alocată refacerii drumului deteriorat de inundații, să fie de 720.000 de lei.

”Am un amendament și anume, ca suma alocată să fie de 720.000 de lei, considerăm că este suficient. Am calculat absolut tot, mai ales că față de cei 650.000 de lei ceruți inițial noi am mai pus în plus aproape un milliard de lei vechi, pentru plata organizării de șantier și alte cheltuieli aferente”, a spus Dan Manoliu.

Potrivit raportului de specialitate, acești bani reprezintă 10% din bugetul total al proiectului, buget de 21 de milioane de lei, sumă prevăzută pentru cheltuieli diverse și neprevăzute. Dacă porțiunea din DJ 208G nu se reface, mai ales pe partea care traversează comuna Războieni, iar recepția întregii lucrări nu se poate face până pe data de 5 august, așa cum este prevăzut în contractul de finanțare cu UE, există riscul ca toți banii să trebuiască să fie returnați.

“Nu ştiu cât aţi stat dv. în apă”

Primarul comunei Războieni a fost prezent în sala de ședință, pentru a-și susține cauza: ”Nu știu care este este maximul de timp cât ați stat dv. în apă. Știți și dv., în câte rânduri am avut de suferit din cauza inundațiilor anul acesta. Drumul are mai multe probleme și cred că proiectul a fost greșit din start. Rigolele au fost înălțate cu jumătate de metru peste curţile oamenilor, astfel încât apa nu se poate scurge. Localnicii au stat și câte 3 zile cu apa în curte. Sunt două subtraversări, care s-au dovedit a fi insuficiente pentru preluarea debitului de apă, iar drumul nu este suficient de calibrat. Oamenii sunt în imposibilitatea de a ieși din curți mai ales că înainte de modernizarea drumului își făcuse fiecare câte o rigolă, acum acestea au fost modificate sau refăcute dar nu sunt folositoare. În satul Valea Mare drumul a fost lărgit, iar rețeaua electrică a ajuns să fie instalată pe un dâmb”, a spus Sebastian Țarălungă, primar al comunei Războieni.

La finalul ședinței, după dezbateri aprinse și explicații de toate felurile amendametul propus de vicepreședintele Dan Manoliu a fost respins, la limită, cu 17 voturi pentru și 11 împotrivă și 3 abțineri din câți consilieri au fost prezenți la ședință. În acest mod, drumul județean 208 G va fi refăcut pe porțiunile unde a fost stricat de inundații, cu 750.000 de lei.

Irina CĂLIN

Articolul precedentTabăra de la Potoci, la final: Prima expoziţie a taberei s-a deschis la Bicaz
Articolul următorȘefii PSD cu covrigi în traistă