Mâncarea bolnavilor internați la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Neamț va fi adusă în marmite speciale de la cantinele unde va fi preparată în perioada reparațiilor la bucătăria unităţii sanitare. Meniul încă nu a fost stabilit, având în vedere că sunt pacienți care nu pot mânca decât brânzeturi slabe și legume, alții nu au voie sărat, alții au nevoie de proteină din carne.

Astăzi, 18 aprilie, meniul de prânz pregătit în bucătăria spitalului pentru bolnavii cardiaci, cei cu diabet, copiii din pediatrie, bolnavii cu regim fără sare include supă cu fulgi de ou și pilaf cu ciuperci. Pentru cei cu regim gastric s-a servit ciorbă a la grec și ghiveci de legume. Pentru bolnavii cu hepatită, prânzul a constat în supă de zarzavat și pilaf dietetic, la fel și pentru bolnavii cu boală diareică acută. Prânzul comun pentru pacienții cu puține restricții este ciorbă a la grec și ghiveci de legume, iar pentru bolnavii fără restricții alimentare prânzul de astăzi a fost format din ciorbă a la grec și pulpă de pui cu ghiveci de legume.

Este vorba de 7 feluri de mâncare numai pentru prânz care acum se pregătesc pentru bolnavii din spital, iar conducerea spitalului împreună cu dieteticianul caută soluții pentru asigurarea unei mese calde pe zi, pe cele maxim 10 zile cât a promis constructorul că vor dura reparațiile. Mâncarea va fi pregătită la cantinele centrelor de zi “Ion Creangă” și “Elena Doamna” aparținând Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, după cum a precizat Dan Vasile Constantin, consilierul președintelui Consiliului Județean Neamț. Finanțarea va fi asigurată de CJ Neamț, iar spitalul va plăti doar transportul hranei de la cantine la spital. Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie ne-a declarat că serviciul de transport cu mijloace autorizate este în procedura licitației, iar ulterior o parte din personalul de la bucătăria spitalului va fi detașat la cantinele care prepară mâncarea, iar o parte va rămâne la spital pentru distribuirea către secții.

Până la definitivarea licitației și începerea reparațiilor la bucătărie, spitalul a primit avizul Direcției de Sănătate Publică Neamț pentru întrega procedură, inclusiv pentru modul cum se va face distribuirea hranei în spital pentru a se elimina orice risc de contaminare, având în vedere vecinătatea șantierului. Mâncarea va fi adusă în marmite speciale pe care este înscrisă secția, vor fi depozitate și vor fi distribuite tot de la cele două oficii de unde sunt preluate în prezent: de la ghișeul interior de către pavilionul chirurgical și de la ghișeul din spatele spitalului nou de către celelalte secții. Pentru micul dejun, suplimentele și cina (care include tot mâncare gătită, astăzi fiind servite mămăliguță cu brânză și smântână, paste cu brânză de vaci, cartofi cu brânză de vaci, în funcție de indicații, și ceai) urmează să se găsească soluții la nivelul spitalului.

După ce vor începe lucrările de reparații la bucătărie, accesul pentru muncitori și materialele necesare lucrărilor se va face prin exteriorul spitalului, pe intrarea la blocul alimentar, iar zona de șantier va fi izolată de zona de livrare a marmitelor cu mâncare.(C.I.)