0:00

578 de nemţeni „absenți”, la startul bacalaureatului, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPentru 578 de absolvenți de liceu din județul Neamț, examenul de bacalaureat nu există, cel puțin în această sesiune de vară, care a început astăzi, 8 iunie. Potrivit datelor înregistrate de inspectorii școlari, la începutul anului școlar erau înscriși 4.894 de elevi în clasele terminale de liceu. Nu mai puțin de 275 de elevi nu au promovat liceul. Fie că sunt repetenți, corigenți, exmatriculați sau dintre cei care au abandonat școala. De toți, au promovat liceul 4619. Cu toate acestea, din seria curentă s-au înscris doar 4.041. De ce? Sunt puține variante de răspuns.

Una dintre ele ar fi că nu sunt suficienți de pregătiți pentru această sesiune și se vor înscrie pentru sesiunea din toamnă. Totuși aceștia riscă să piardă locul pe care și l-ar dori la facultate. Plus că ar fi avut șansa să scape de o parte din probe acum, iar la toamnă să încheie socotelile cu restul probelor de bacalaureat.

O altă categorie ar putea fi cea din care fac parte unii elevi fără posbilități materiale pentru continuarea studiilor. Lipsiți de miză, aceștia ar putea să se mulțumească doar cu cele douăsprezece clase. Și această ipoteză este șubredă deoarece, pe elevii care sunt la prima participare la bacalaureat, nu-i costă nimic. Metodologia prevede că doar cei care au picat de două ori probele de la bacalaureat sunt buni de plată (se stabilește o taxă, în funcție de numărul probelor la care va participa absolventul – n.r.)

Ar mai fi o variantă, și cea mai plauzibilă, aceea că foarte mulți absolvenți nu sunt pregătiți și nici nu-și doresc o diplomă de bacalaureat.

Începând de astăzi, 8 iunie și până miercuri, 10 iunie, absolvenții de liceu vor trece prin Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. O probă la care candidații pot pica examenul doar în cazul în care nu vor să răspundă, nu vor să rezolve subiectele sau încearcă să copieze. Rezultatul obținut de fiecare candidat la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba romană nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competență corespunzător grilei aprobate la nivel național. Concret, elevii vor primi unul dintre următoarele calificative: experimentat, avansat, mediu sau începător. Acest calificativ se stabilește de comun acord de către profesorii examinatori. Elevii nu pot să conteste rezultatele pe care le obțin la examenul oral de Limba română.  (M. TEODOROF)

Articolul precedentSeceta prelungită îngrijorează agricultorii din Moldova
Articolul următorContrabandişti inventivi: ţigări trecute peste Prut cu o barcă radiocomandată! VIDEO
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.