0:00

50 de ani de volei-senioare-la Piatra Neamţ (1964-2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ţesătura, Ceahlăul, ACMERIC, Petrodava, Unic (II)

Cei 50 de ani parcurşi de la constituirea echipei de senioare au făcut ca municipiul Piatra Neamţ să fie prezent în sistemul competiţional naţional la toate eşaloanele: minivolei (copii), cadete (junioare mici), junioare mari şi senioare. Şi la toate aceste niveluri s-a atacat cu vigoare podiumul competiţiilor. Din bibliografia studiată şi datele furnizate de Federaţia Română de Volei, reiese că numai trei echipe din România, pot susţine o asemenea aniversare şi anume, prezenţa pe parcursul a cinci decenii în sistemul competiţional oficial: Dinamo Bucureşti, Penicilina Iaşi şi Unic Piatra Neamţ. Această aniversare nu reprezintă doar scurgerea a 50 de ani de la înfiinţarea echipei de senioare, ci, depăşeşte cu mult acest statut în cazul municipiului Piatra Neamţ.

50 de ani de volei-senioare-la Piatra Neamţ (1964-2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sărbătoarea întregului judeţ

Este o sărbătoare a întregului oraş şi judeţ, jocul de volei constituindu-se într-un mijloc de cultură fizică, cultură spirituală, de civilizaţie. Nu se aniversează doar existenţa echipei, ci a unui sistem care după un deceniu de muncă şi cercetare-a unei concepţii, a unei şcoli de volei – a influenţat întreg voleiul românesc. Sărbătorim triumful unei munci de pionierat, care a deschis o cale de urmat -concepţie, metode, mijloace – pentru afirmare, fiind un model care a condus, în anii următori de formare a încă trei echipe: volei băieţi, handbal fete, handbal băieţi, care au ajuns în elita sportului românesc. Sărbătorim afirmarea şcolii de volei care s-a conceput la Piatra Neamţ, atestată de Ministerul Învăţământului, Consiliul Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport, Federaţia Română de volei, Institutul de Cultură Fizică şi Centrul Naţional de Cercetare Ştinţifică prin organizarea la Piatra Neamţ a două simpozioane cu caracter naţional: 1970 – dedicat minivoleiului şi 1976 – dedicat criteriilor de selecţie pentru voleiul feminin de înaltă performanţă. Sărbătorim contribuţia voleiului masculin şi feminin la schimbarea concepţiei cetăţenilor din Piatra Neamţ şi judeţul Neamţ în favoarea înţelegerii rolului mişcării corporale (biologice), a exerciţiului fizic în viaţa omului, dar, şi a sportului de performanţă ca mijloc de civilizaţie şi cultură, graţie căruia s-a creeat un climat favorabil ca oraşul Piatra Neamţ să urce în vârful ierarhiei sportive naţionale şi să păşească în Europa.

50 de ani de volei-senioare-la Piatra Neamţ (1964-2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sărbătoarea sportivelor, profesorilor, antrenorilor

Sărbătorim numele sportivelor, profesorilor si antrenorilor care au apărut în arenă, luptând pentru victorie, adică faţă văzută de opinia publică a performaţei, cât şi a celor care au alcătuit faţa nevăzută, care au trasat drumurile de parcurs, metodele, mijloacele aferente. Este sărbătoarea susţinătorilor, care au compus galeria ce a purtat echipa spre victorie în fiecare etapă. Această aniversare este şi victoria celor doi corifei care şi-au văzut realizate dorinţele de a ridica voleiul ca emblemă a municipiului Piatra Neamţ şi pătrunderea în Europa: Maria Săvinescu (6 decenii de muncă şi sacrificii) şi Vasile Ouatu (un sfert de secol de prezenţă în arena voleibalistică). Această aniversare cinsteşte memoria celor trei profesori-antrenori care au trecut în nefiinţă, răpuşi de stresul şi emoţiile fiecărei etape competiţionale, mult prea devreme: Nicolae Teodorescu, Ion Crăciun, Viorel Roşioru.

50 de ani de volei-senioare-la Piatra Neamţ (1964-2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

Aspiraţii există!

 Aspiraţii pentru mai sus în aria europeană şi cea naţională există, profesori-antrenori, tineri talentaţi, de asemenea, baze sportive corespunzătoare, însă totul depinde de susţinerea materială a conducerii urbei şi a ajudeţului. Sportul nu trebuie considerat ca un hobby ori paravan pentru afirmare, ci ca o temă de meditaţie, reflecţie, filosofie în slujba educaţiei, culturii şi civilizaţiei.

Prof. Constantin SĂVINESCU

Articolul precedentSeminarul Naţional al Preşedinţilor de Consilii Judeţene ale Elevilor
Articolul următor28 aprilie Ziua Mondială pentru securitate şi sănătate în muncă