pietricica turism

Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost una de coşmar pentru salvamontiştii nemţeni care au fost de serviciu. Seara de sâmbătă anunţa să se termine liniştit, după o intervenţie banală de transportare a unui bărbat din Botoşani care-şi luxase piciorul. După ora 20:00 însă, un apel telefonic a alertat tot efectivul: doi turişti din Bacău, un bărbat şi o femeie, au rămas blocaţi undeva într-o zonă stâncoasă. Iniţial au spus că au mers pe un traseu cu bandă roşie, dar au omis să declare că s-au căţărat cu corzile pe peretele stâncos.

„Am trimis echipă de căutare cu câinele, dar după vreo oră şi ceva nu a dat de ei”, a declarat Raul Paplicef, şeful Salvamont Neamţ.

„Erau undeva pe faţa estică, la Jgheabul Cascadelor, unde este un perete de stâncă foarte periculos, pe care curge apă. Firul apei coboară în trepte, cu săritori, ultima fiind peste un perete de vreo 40 de metri. A căzut de acolo un băiat şi s-a făcut praf, iar rucsacul a fost găsit în vârful unui brad de vreo 30 de metri. Singura posibilitate de a ajunge la ei a fost rapelul în coardă, noaptea, în condiţiile în care orice mişcare dislocă stânci. Am avut noroc că la Dochia erau de serviciu doi oameni vechi, cu experienţă, care cunosc foarte bine zona. Oricum a fost o intervenţie extrem de complicată, inimaginabil de riscantă şi nici nu s-a putut face joncţiunea cu echipa suport. Cinci oameni şi-au riscat, practic, viaţa. Când au fost recuperaţi, cei doi turişti au spus că ei au urmat un traseu de pe Google Maps. M-am uitat şi eu şi, într-adevăr, pe lângă traseele clasice şi sigure, cineva – nu ştiu cum şi prin ce metodă, dar cu siguranţă este un iresponsabil, l-a adăugat şi pe acesta. Nu este un traseu turistic. Şi nu este pentru prima oară când recuperăm turişti din zone în care nu au ce să caute, pentru că nişte indivizi cu iniţiative de genul ăsta se apucă de marcat sau de pus trasee pe net. Nu ştiu cum se poate proceda, dar trebuie să fac ceva şi voi depune o plângere penală, pentru că nu se mai poate. E ca şi cum o minte bolnavă ar pune pe net un traseu auto peste canalul Dunărea-Marea Neagră, într-o zonă în care nu există pod şi te duci cu maşina direct în apă”.

Fără să fi conştientizat cât de aproape au fost de moarte, cei doi băcăuani, cu vârste apropiate de 40 de ani, au fost scoşi din perete după ore în şir de intervenţie. Dacă ar fi plouat n-ar fi avut nicio şansă, pentru că pe stâncă se formează viituri şi i-ar fi „măturat” într-o clipă. (C.M.)