pietricica turism

495 de nemțeni au aflat că sunt bolnavi de cancer, în primele trei luni ale acestui an. Asta înseamnă că, zilnic, 41 de oameni au primit acest diagnostic crunt. Cei mai mulți dintre pacienți suferă de cancer de colon, bronho-pulmonar, de sân și de prostată. Este vorba de oameni care au ajuns la medici, de regulă atunci când boala s-a manifestat și, în urma investigațiilor, diagnosticul a fost confirmat. La finele lunii martie, în Neamț erau înregistrați 12.915 bolnavi de cancer, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț. Pe de altă parte, în ultimii doi ani a tot crescut numărul bolnavilor de cancer, de la 1.724 de noi bolnavi în 2016, la 1.846 noi cazuri în 2018.

Cancerul este, oficial, a doua cauză de deces în România, ca și la nivel mondial. Potrivit statisticii, în județul Neamț au murit 1.214 bolnavi de cancer, anul trecut. Opinia medicilor este că fumatul reprezintă un risc major și o cauză a îmbolnăvirii cu cancer. În această ultimă săptămână din luna mai, în județul Neamț se desfășoară sesiuni de informare în cadrul campaniei Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului. Până în ziua de 31 mai, când este Ziua Mondială Fără Tutun, medicii de la compartimentul Promovarea Sănătății din cadrul DSP Neamț derulează o serie de acțiuni de informare despre cum poate fi prevenit cancerul. Elevii de la liceele „Vasile Sav”, de la „Episcop Melchisedec” și de la „Danubiana” din Roman vor afla că fumatul favorizează apariția cancerului. Tinerii vor primi informații detaliate și despre moduri concrete prin care pot ține departe această boală gravă. Campania din aceste zile se desfășoară sub sloganul „Și cancerul poate fi prevenit” și este axată pe informarea tinerilor despre obiceiurile sănătoase pentru viață. (C.I.)

1 COMENTARIU

  1. 495 de nemțeni au aflat că sunt bolnavi de cancer, în primele trei luni ale acestui an. Asta înseamnă că, zilnic, 41 de oameni au primit acest diagnostic crunt
    Nu prea iese socoteala… Impartiti 495 la 90 (primele trei luni) si vedeti rezultatul. Nici cand era epidemie decgripa nu se diagnosticu 41 de oameni pe zi….

Comments are closed.