lemne abandonate

Cu cât se încăpăţânează instituţiile statului să facă ordine la Grinţieş – unde de ani de zile legile locului sunt mai tari decât orice alte măsuri dispuse de “sus”, cu atât harnicii mânuitori de drujbe vor să arate că ei sunt stăpânii pădurilor şi, prin urmare, ei decid câţi copaci mai au “dreptul” să rămână în picioare. Deşi s-au făcut descinderi cu mascaţi, anchete, arestări, controale şi confiscări de buşteni, oamenii locului merg în continuate după regulile lor şi respectă cu sfinţenie “conspiraţia” şi “tăcerea”. Peste noapte, în mijlocul pădurii “răsar” cioate – zeci sau sute în funcţie de nevoi  – şi nimeni nu ştie nimic. Dacă lucrurile n-au mers conform planului, şi se pare că de data asta n-au mers, iar transportul nu a putut fi “asigurat” până la gatere sau până la Constanţa, unde burţile vapoarelor aşteaptă pădure de Grinţieş la metru cub, atunci lemnul este abandonat. Şi – evident – nimeni n-a văzut şi n-a auzit.

Ultima afacere ratată s-a derulat în noaptea de 15 spre 16 aprilie. Ori au stricat-o poliţiştii, pe care i-a apucat patrularea pe Grinţieşul Mare, ori nu au fost condiţii de transport la timp. Cert este că, într-un loc a fost găsită o stivă de buşteni, de peste 10 mc, fără nici o marcă silvică, iar mai încolo, pe un drum forestier erau peste 30 mc de buştean de brad, tot nemarcat. Tot lemnul, în valoare de 16.000 de lei, a fost predat în custodia Ocolului Silvic Poiana Teiului. Poliţiştii s-au apucat de făcut verificări pentru a stabili cine sunt proprietarii. Dacă vor stabili – bine, dacă nu, este puţin probabil spre imposibil să primească vreo plângere de la cineva. Mai ales dacă “proprietarul” nu este străin de doborârea copacilor.  (C. MIRCEA)

2 COMENTARII

 1. Este simplu de rezolvat !
  Demiterea domnisoarei Oana sefa de Post de Politie Grinties si a padurarului de canton.
  Dar…totul este cu cintec si cunoscut de sus , de Prefectura , Directie Silvica , Parchet etc.
  Sint atitea legi bune pentru stoparea jafurilor silvice.
  Dar…cine sa la aplice ?
  Daca responsabilii , cu aplicarea legilor sint de fapt , benifeciarii a o mare parte din jafurile care se comit in fiecare zi.
  Efectele climatice extreme , a cauuzei principale , nu se incumeta cam nimeni sa vorbeasca prea mult , se pare ca este un subiect “tabu”
  Cu toate ca ne este afectata viata noastra a tuturora , ba cu inundatii , alunecari de teren , sau canicula care ajunge pina la 40 de grade celsius.
  Se cauta ca drept justificare incalzirza globala , ca si cum disparitia a mii de hectare de padure defrisata ilegal nu inseamna nimic.
  Pacat ca nu esista mai multa atitudine impotriva acestor crime ecologice grave , care este de fapt factorul principal al declansarii multor dezastre naturale , care au trecut , si inca vor mai veni destule, o atitudine mai prompta din partea Societatii civile si a Massmediei.

 2. Din retrocedarile ilegale si jafurile silvice de pe Valea Muntelui , multe cercuri de interese sau imbogatit , fie ca vorbim de Prefectura , ITRSV Suceava , Parchet , Consilii locale , Politie , etc
  Sa scris si sa denuntat in massmedia toate aceste ticalosii si ramificatii adinci in Politica , administratie si justitie , dar orice actiune pompoasa , sa terminat cu generoase NUPuri.
  Poate cindva , cind va veni la putere in Romania niste adevarati oameni si romani , vor trage la raspundere pe vinovatii de aceste jafuri si dezastre cunoscute de catre toata opinia publica.
  E simplu de inteles , trebuie privit la averile imense ale responsabililor de la Comisia Judeteana de fond funciar , Sivicultura , Parchet , Politie , DNA , etc.
  Intr-o zi sper sa se ajunga si aici !
  Trebuie sa se faca dreptate !
  Oricum massmedia are multe merite , si trebuie sa primeasca respectul cuvenit din partea noastra , pentru buna credinta fata de adevar , si curaj !
  Felicitari jurnalistilor impartiali si onesti !

Comments are closed.