Cancerul la sân a ajuns în top, în ultimii ani, numărul persoanelor diagnosticate crescând îngrijorător și provocând moartea a 15% dintre femeile bolnave, arată studiile oficiale. Sunt 78 de femei din județul Neamț diagnosticate cu această boală, în prima jumătate a acestui an, dar și 32 de bărbați. Boala dezvoltată pe linie masculină reprezintă un factor de risc genetic pentru familie, spun specialiștii, iar creșterea numărului de cazuri justifică importanța depistării din timp.

Cancerul la sân depistat precoce și tratat corect crește șansa de supraviețuire cu o bună calitate a vieții. Screeningul mamar este esențial în depistarea din timp a acestei boli. În județul Neamț, numărul cazurilor a crescut în anul 2018, când s-au înregistrat 173 de bolnave, față de anul precedent, când au fost diagnosticate 149 de femei. Anul acesta, în primele șase luni, 78 de femei au aflat că au această boală, dar sunt în evidență și 32 de bărbați. Cancerul la sân ocupa primul loc în țara noastră, ca incidență, în anul 2018, cu 25,1% cazuri noi, adică 9.629 persoane, mult înaintea cancerului de colon, cu 11,9% incidență și a cancerului de col uterin, cu 8,6% cazuri noi”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Neamț.

statistici cancer la sanStudiile și cercetările au dovedit că primul factor de risc ține de genetică, în măsura în care în familie au mai existat cazuri, dar și de mutațiile suferite de gena responsabilă BRCA. Femeile care au avut în familie cazuri diagnosticate la vârste înainte de 50 de ani sau cancer de ovar diagnosticat la orice vârstă sunt mai predispuse să dezvolte boala. Cauzele genetice sunt riscuri obiective, spre deosebire de cele subiective, evidențiate de specialiști – expunerea la radiații, consumul de alcool, obezitatea – în special cea care este legată de menopauză, lipsa exercițiului fizic constant, lipsa alăptării sau lipsa sarcinii, tratamentele cu estrogen sau progesteron din perioada menopauzei. Acestea sunt considerate riscuri ce pot fi evitate sau înlocuite cu soluții alternative. Și cancerul mamar apărut la un bărbat din familie este considerat un factor de risc pentru urmași.

Datele și studiile oficiale sunt prezentate în cadrul campaniei internaționale de conștientizare despre cancerul de sân ce se desfășoară în luna octombrie. Tema este dedicată importanței screeningului pentru depistarea din timp a bolii. Campania de informare de derulează prin medicii de familie și asistenții comunitari din județul Neamț. Din documentele campaniei reiese că, dintr-o estimare pe anul 2017, în România se pierd 44.458 de ani potențiali de viață, iar numărul femeilor care mor anual prematur cu cancer de sân este de 2.779, radică peste 80% din totalul deceselor prin cancer de sân. ”Un procent de aproximativ 6% din totalul anilor de viață pierduți prin deces prematur la femei sunt doar din cauza cancerului de sân, tendința fiind una crescătoare. Procentul de supraviețuire la 5 ani de la diagnosticul de cancer de sân este de 77,29%, dar se bazează doar pe cifrele raportate pentru județul Cluj, acestea fiind singurele date referitoare la supraviețuire pentru pacientele cu cancer de sân la nivel național”, se arată în analiză. Datele sunt raportate de Cluj deoarece în acest județ există un centru de referință pentru diagnosticul și tratamentul comprehensiv al cancerului de sân și, spune analiza oficială, este posibil ca procentul femeilor care supraviețuiesc la cinci ani de la diagnostic să fie mai ridicat decât media națională și mai ales decât procentul de supraviețuire al femeilor care locuiesc, sunt diagnosticate și se tratează în alte județe ale țării. Aceasta întrucât accesul în timp la servicii complete de diagnostic și tratament este esențial în creșterea supraviețuirii în cancerul de sân. (C.I.)

Articolul precedentCreșterea gradului de confort al cetățenilor cu investiții din fonduri europene
Articolul următorPercheziții la spărgători de firme, prejudiciul este de zeci de mii de lei
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.