La data de 25 martie este marcată Ziua Poliției Române, în acest an împlinindu-se 202 ani de atestare documentară a instituției. Alegerea acestei date este legată de simbolul sărbătorii Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat și pe actualul drapel al Poliției Române.
Conform site-ului Poliției Române, în anul 1822, domnitorul Țării Românești, Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihaiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcţionarea acestei instituţii. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire). În anul 1831, prin Regulamentele Organice, Agia a devenit Poliție și s-a creat Poliția din Capitală, atribuțiile fiind apropiate de cele actuale.
În mod obișnuit, Inspectoratul de Poliție Județean Neamț organizează activități prin anchetatorii își fac cunoscute atribuțiile. De regulă manifestările au loc pe platoul Curții Domnești unde este prezentată tehnica din dotare, de la autospecialele de la circulație la laboratorul mobil. Interesați de aceste manifestări sunt în special tinerii care visează la o carieră în domeniu, precum și copiii care pot admira autospecialele, câinii polițiști sau pot afla din tainele meseriei de la cadrele prezente la activitate. În acest an conducerea IPJ Neamț a luat decizia de anulare a manifestărilor în urma tragicului eveniment care a avut loc recent când un polițist de la Biroul Rutier Roman s-a sinucis cu arma din dotare.
(G.S.)