Fiscul a clarificat ce are de făcut o firmă care a aplicat în 2013 sistemul deTVA la încasare iar în 2014 doreşte să iasă din acest sistem. În acest sens au fost publicate în Monitorul Oficial două ordine ANAF.

Concret, prin OUG nr. 111/2013, sistemul de TVA la încasare a devenit opţional şi a fost îmbunătăţit, iar noile prevederi se aplică începând cu 01 ianuarie 2014. Ca şi anul trecut, sistemul poate fi aplicat de persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, ce realizează o cifră de afaceri mai mică de 2.250.000 lei. După depăşirea acestui plafon se va trece în mod obligatoriu la sistemul de TVA cu exigibilitate normală. În acest sens, se va completa formularul 097. El poate fi utilizat de orice persoană impozabilă care a optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare şi care nu depăşeşte în cursul unui an plafonul amintit mai sus ce poate renunţa la aplicarea sistemului respectiv oricând în cursul anului, prin depunerea acestei notificări la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ între data de 1 şi 25 ale lunii.

Aşadar, pentru 2014, 25 ianuarie este termenul limită de depunere a formularului. Totuşi, Fiscul se pare că a gândit operațiunea în mai multe variante posibile:o dată pentru persoanele care au aplicat sistemul de TVA în 2013 iar anul acesta doresc să aplice din nou sistemul și încă o dată pentru cei care vor să iasă din el, după caz. Contribuabilii care fac obiectul legii pot: fie să continue să aplice TVA la încasare, dacă varianta li  se pare convenabilă și dacă nu au depășit plafonul de 2.2.500.000 lei. Ei nu vor depune formularul 097 la AJFP Neamț. Lipsa notificării se traduce ca dorința continuării în același regim, fie să renunțe la TVA la încasare oricând în cursul anului 2014 prin depunerea formularului la AJFP Neamț sau prin poștă. (I. HAGI-STAN)

Articolul precedentCele mai mici prețuri
Articolul următorTâlhar arestat preventiv