pietricica turism

tbcÎn județul Neamț, doar anul trecut, aproape 400 de nemțeni au aflat că au tuberculoză, 230 dintre aceștia fiind din mediul rural. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț spun că ar fi „o ușoară tendință de scădere”. Cu toate acestea, anul trecut, 25 de nemțeni au pierdut lupta cu boala. Există și un Program Național de prevenire, supraveghere și control al acestei boli, aprobat recent, care are ca scop „reducerea incidenței și mortalității provocate de tuberculoză, prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnosticare, tratare și creștere a aderenței la tratament, în conformitate cu recomandările OMS”. Program care, pe hârtie, arată bine, în realitate însă, are multe verigi slabe, iar în România anului 2015, încă se moare de această boală.

„Tratamentul strict supravegheat, din punctul nostru de vedere, cred că este o poveste. Ar trebui să regândim programele pentru TBC și eu spun că strategia atinge nevoile, dar strategii am văzut multe, aș vrea să văd și aplicarea lor corespunzător și conform celor trecute în program”, a declarat dr, Daniela Marcoci, director adjunct al DSP Neamț.

Acest Program Național ar avea o aplicabilitate cu rezultate dacă oamenii de lângă noi ar da dovadă de spirit civic. Medicul Daniela Marcoci consideră că de aici ar trebui să fie punctul de plecare: din comunitate.

„Oamenii trebuie să perceapă gravitatea situației și să vină spre oamenii specializați. Aici mă refer la învățător, la profesor, la preot. Oricine observă la cei din jur o tuse altfel, ar trebui să-i atragă atenția și să-l îndrume spre medic. Preotul, în biserică, profesorul la școală, medicul, toată lumea. Pentru că este o boală care ne poate afecta pe toți și dincolo de hârtii și de programe, rămâne dragostea de semeni și pentru binele nostru”, a mai spus dr. Marcoci. (Oana IOSUB-TOMA)