Tribunalul Neamț a pronunțat, în ziua de 25 septembrie, hotărârea de condamnare a lui Gheorghe Zănoagă, din Farcașa, bărbatul care și-a împușcat soția în inimă. Instanța a menținut încadrarea juridică inițială a faptei, luând în calcul premeditarea, și a decis ca bărbatul să execute 23 de ani de detenție și să plătească daune morale și materiale atât copiilor săi, reprezentați pe latura civilă de Cristina Păvăluță, directoarea DGASPC Neamț, cât și socrilor săi.

Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă P. C., director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, în calitate de reprezentant legal al minorilor Z. Ş. A. şi Z. B. A., aflaţi în plasament la familia G. V. şi F. În temeiul art. 23 Cod procedură penală raportat la art. 1357 Cod civil obligă inculpatul să plătească pentru minorul Z. Ş. A., suma de 50.000 lei cu titlu de daune morale şi o prestaţie periodică lunară în sumă de 315 lei, cu începere de la data de 16.02.2019 şi până la majoratul acestuia- 04.01.2021. În temeiul art. 23 Cod procedură penală raportat la art. 1357 Cod civil obligă inculpatul să plătească pentru minora Z. B.A., suma de 70.000 lei cu titlu de daune morale şi o prestaţie periodică lunară în sumă de 315 lei, cu începere de la data de 16.02.2019 şi până la majoratul acesteia- 15.01.2025. Admite acţiunea civilă formulată de părţile civile T. I. şi T. I. În baza art. 23 Cod procedură penală raportat la art. 1357 Cod civil obligă inculpatul să plătească părţilor civile T. I. şi T. I.suma de câte 50.000 lei cu titlu de daune morale şi suma de câte 25.000 lei reprezentând despăgubiri materiale. În temeiul art. 7 cu referire la art. 4 alin. 1 lit. b din Legea nr. 76/2008 dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. În baza art. 112 lit. b Cod penal dispune confiscarea specială a unei arme confecţionată artizanal, a unui tub cartuş calibru 16, a unui plic cu ceară albă din interiorul cartuşului, a unui tub din plastic de la cartuş, a 8 bile metalice-bunuri aparţinând inculpatului, aflate în custodia IPJ Neamţ, conform dovezii seria H nr. 0246204 din 28.02.2019”, a decis instanța. Hotărârea poate fi atacată la CUrtea de Apel Bacău, de toate părțile implicate în proces, urmând ca instanța superioară să pronunțe sentința definitivă.

La termenul procesului din luna august 2019, Gheorghe Zănoagă a plâns în fața instanței și a cerut, prin avocatul său, să fie condamnat la o pedeapsă blândă, pentru că vrea să scape cât mai repede din închisoare, să muncească și să-și crească ambii copii. El și-a împușcat soția în seara de 16 februarie, pentru că Gabriela Zănoagă, care se mutase la părinții ei, din cauza neînțelegerilor, refuza să se întoarcă acasă. Din datele de anchetă a rezultat că bărbatul a scris o lungă scrisoare de adio și i-a cerut fiului său s-o deschidă după două ore de la plecarea lui de acasă. Băiatul n-a așteptat atât, a citit scrisoare și a alergat spre casa bunicilor lui. Și-a găsit mama moartă, împușcată în inimă.

C.M.