0:00

22 martie – Ziua Mondială a Apei, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare de la Rio de Janeiro, din decembrie 1992, s-a luar decizia sărbătoririi Zilei Mondiale a Apei pe data de 22 martie. În România, această zi se sărbătoreşte din 1993.

În acest an, tema aleasă de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a marca Ziua Mondială a Apei este „Apa şi energia”, având în vedere interdependenţa ţi stânsa legătură între cele două sectoare: gospodărirea apelor şi producerea de energie. Pe de o parte, apa este necesară pentru producerea şi transportul de energie, în special pentru surse de energie hidro, nucleară şi termică, iar pe de altă parte aproximativ 8% din energia produsă la nivel mondial este utilizată pentru pomparea, tratarea şi transportul apei către diverşi consumatori. Conform statisticilor la nivel mondial 1,3 miliarde de oameni nu au acces la energie electrică, 768 milioane de oameni nu au acces la surse de apă potabilă şi 2,5 miliarde de oameni nu au acces la sisteme de canalizare. În următoarele decenii, cerinţa de apă va fi în continuă creştere, acest fapt ducând la exploatarea intensivă a resurselor de apă în toate regiunile lumii.

22 martie – Ziua Mondială a Apei, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atenţia opiniei publice şi a factorilor de decizie a problemelor legate de necesitatea gospodăririi judicioase a apei şi a energiei, de a pune în lumină rolul, îndatoririle şi responsabilităţile celor cu atribuţii în întreţinerea, valorificarea şi protejarea surselor de apă şi a celor energetice astfel încât să poată răspunde nevoilor generaţiilor următoare.

Pentru a marca această zi, Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ va desfăşura acţiuni educative cu elevi din unităţile de învăţământ partenere – Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Colegiul Naţional de Informatică, Colegiul Tehnic, Liceul Particular Nr. 1 din Piatra Neamţ, Liceul Teoretic Bicaz şi Liceul Teoretic Roznov – prin distribuirea de materiale informative şi organizarea unei sesiuni lucrări/referate cu tema „Apa şi energia”, în colaborare cu SC Hidroelectrica SA – Sucursala Hidrocentrale Bistriţa Piatra Neamţ. Cele mai bune lucrări prezentate vor fi premiate.

Totodată, Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ desfăşoară prin formaţiunile de lucru, acţiuni de igienizare pe cursurile de apă după cum urmează: pe malurile râului Bistriţa, în zona viaductului Poiana Largului, în comuna Poiana Teiului şi aval de CHE Bâtca Doamnei în municipiul Piatra Neamţ, pe malurile râului Moldova, amonte şi aval de podul la DN2 (E 85) în zona municipiului Roman şi pe râul Neamţ (Ozana) amonte şi aval de podul la DN15C în zona oraşului Târgu Neamţ.

În vederea protejării lacului Izvoru Muntelui s-a demarat o acţiune de verificare a stării de igienizare a cursurilor de apă de pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale Bicaz, Hangu, Ceahlău, Grinţieş şi Poiana Teiului, care debuşează în acumulare.

Director,
Ing. Ion PĂVĂLEANU

Articolul precedentAccidente mortale, şoferi fugari
Articolul următorOferte de Paşte: pensiuni din Neamţ sau hoteluri bulgăreşti