A murit bărbatul, în vârstă de 67 de ani, confirmat cu noul coronavirus pe 18 martie 2020, la UPU de la Spitalul Filiași, transferat în aceeași zi la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Craiova.

Este primul deces în România, anunțat de autorități astăzi, 22 martie 2020, la un bolnav infectat cu coronavirus. Bărbatul avea neoplasm și a fost internat în terapie intensivă. „Pacientul avea afecțiuni preexsitente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer)”, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

Despre cazul acestui pacient, s-a prezentat pe larg în presă, zilele acestea. Bărbatul, care revenise din Franța în 6 martie, a ajuns la spitalul din Filiași (Dolj) în data de 15 martie. După confirmarea infectării lui cu coronavirus, în ziua de 18 martie, ancheta epidemiologică  a identificat 23 cadre medicale declarate contacte ai bolnavului și trimise la izolare acasă. Au fost prelevate 23 de probe de la cadrele medicale şi de la personalul din spital. CPU Filiași a fost închis și dezinfectat integral. În cazul de la Filiași, organele de anchetă au deschis dosar penal, în ziua de 20 martie, pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor. Publicația doljeană reporter24.info a dat publicității un comunicat de presă, de vineri, al Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiași, în care se precizează faptul că poliția s-a autosesizat în legătură cu gestionarea situației din perioada 15-19 martie : „Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Filiaşi a fost înregistrat la data de 20.03.2020 un dosar penal având ca obiect infracţiunile de abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 297 şi art. 352 din Codul Penal. Astfel, la data de 19.03.2020, organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada 15-19.03.2020, funcţionari publici cu funcţie de conducere din cadrul Spitalului Filişanilor şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin neluarea măsurilor legale privind prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, fapt ce a avut ca urmare răspândirea de către un pacient a infecţiei COVID-19”. (C.I.)

Articolul precedentMarcel Vela anunță noi măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului
Articolul următorAtenție! Actualizare meteorologică, trei zile de frig și ninsori