Perioadă grea pentru nemțeni, dar și pentru cadrele medicale de la ambulanță. Nu mai puțin de 20 de autosanitare sunt nefuncționale, mașini de la toate substațiile din județ, care au fost duse la reparat încă de săptămâna trecută, fiindcă nu mai puteau fi trimise în trafic. Luni dimineață, 17 septembrie, curtea Stației centrale din Piatra Neamț era aproape goală, lucru obișnuit pentru o zi aglomerată, de după week-end, cum sunt zilele de luni. În afară de o autospecială de tip C, cu medic, din cele noi primite prin 2015, și trei de tip B, în curte mai „zăceau” câteva „bătrâne”, casate sau la un pas de casare.

“Avem, în acest moment, 20 de autospeciale de toate tipurile nefuncționale, care sunt în reparații, din 63 în total. Cele mai multe sunt autospeciale de prim ajutor, tip B, dar sunt și câteva din cele utilizate pentru transportul la domiciliu, mașini care aveau nevoie urgentă de reparații, din cauză că au foarte mulți kilometri în bord. Sperăm ca, până la sfârșitul anului sau măcar anul viitor, să mai primim câteva autospeciale noi, pentru că parcul nostru auto, ca de altfel la toate serviciile județene din țară, este uzat moral și fizic. N-am mai primit mașini noi din anul 2015, iar cele mai vechi sunt și din 2008”, a declarat dr. Dorice Albu, managerul interimar al SAJ Neamț.

Conducerea Ambulanței Neamț spune că, totuși, sunt asigurate la toate substațiile echipajele medicale necesare asigurării solicitărilor zilnice. Dar, orizontul de așteptare pentru reîntoarcerea la baze ale mașinilor din service nu poate fi apreciat, decât în baza diagnozelor ce tocmai se fac. În aceste condiții, cei care sună la 112 au nevoie de răbdare și, mai ales, să răspundă clar la întrebările dispecerului de serviciu, fără a exagera pentru a pune echipajul pe drum nejustificat, cum se întâmplă de multe ori, și pentru ca bolnavul să poată primi ajutorul medical de care are nevoie. (C.I.)