0:00

18 turişti salvaţi la limită în masivul Ceahlău, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAsociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România şi Consiliul Naţional al Serviciilor Publice Salvamont şi-au făcut bilanţul pe anul trecut şi au centralizat activitatea celor 34 de structuri, din cele 24 de judeţe care au activitate de salvare montană în România.

La nivelul judeţului Neamt ,Serviciul Public Salvamont a intervenit cu echipele de salvare în 52 de cazuri reprezentând urgenţe pe sezon de vară , 9 cazuri de iarnă (altele decât cele de părtie) dificile, în care au fost găsite şi salvate din viscol în extremis mai multe grupuri de turişti (18 persoane), 28 de cazuri înregistrate pe pârtiile de schi Cozla şi Durău”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

30 de persoane au suferit traumatisme grave şi au fost transportate din zona montană înaltă până la ambulanţe. Punctele medicale din bazele de intervenţie Dochia şi Durău au mai acordat asistenţă unui număr de 68 de persoane, care suferiseră traumatisme uşoare, aveau stări de rău sau fuseseră înţepate de insecte. În 2015 nu am înregistrat niciun deces în zona montană înaltă sau pe traseele turistice”.

Cele 34 de structuri judeţene sau locale salvamont din ţară au participat la 4.536 de acţiuni de salvare pe parcursul anului trecut, din care 1.704 pe timp de vară şi 2.832 pe timp de iarnă (dintre acestea 2.271 în zonele de practicare a sporturilor de iarna, iar restul de 561 în afara domeniilor schiabile). În timpul celor 4.536 de acţiuni au fost salvate 4.728 persoane, dintre acestea, 1.611 fiind predate echipajelor de ambulanţă, iar 15 cazuri au fost predate echipajelor de transport aerian ale SMURD şi Inspectoratului General al Aviaţiei.

De asemenea, au fost realizate peste 38.700 de acţiuni pentru asigurarea asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de alta natură.

Din analiza datelor s-a constatat ca acesta este primul an în care acţiunile pe timp de vară şi cele de iarna din zona alpina  au ajuns la un număr aproape egal cu cel al celor de pe pârtiile de practicare a sporturilor  de iarnă, acest lucru datorându-se revigorării turismului montan pedestru de vară , a schiului de tură , apariţia şi dezvoltarea de noi activităţi montane : cicloturism , mtbike, enduro, rafting, canionyng, parapanta, schi de tură , precum şi apariţia de competiţii sportive şi de agrement de cross montan, schi offpiste, mountain bike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute de participanţi la start.

În anul 2015 la Dispeceratul Naţional Salvamont au fost primite şi redirecţionate către echipele salvamont din ţară 1.741 apeluri de urgenţă şi 8.723 apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană.

În cadrul celor 34 de structuri de salvare montană din România activează peste 800 de salvatori montani atestaţi, dintre care peste 250 sunt salvatori montani angajaţi.

România, prin Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.), este membră în cele două mari organisme internaţionale care reglementează pe plan mondial această activitate CISA-IKAR – Comitetul International de Salvare Alpină, respectiv F.I.P.S. – Federaţia Internaţională a Patrulelor de Schi .

C. Mircea

 

 

 

 

Articolul precedentȘtire actualizată: Femeie incendiată, cu arsuri pe 80% din corp
Articolul următorHoaţă din buzunare „culeasă” din piaţa centrală
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.