radu firastrau noua_resizeCasa de Asigurări de Sănătate Neamț a plătit anul acesta, până la momentul de față, pentru tratamentele nemțenilor în străinătate aproximativ 730.000 lei. Asigurații nemțeni au beneficiat de servicii medicale, în baza acordurilor internaționale, în Austria, Italia, Germania, Slovacia, Grecia, Elveția, Luxemburg, Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Franța, Suedia, Ungaria, Malta, Cipru, Finlanda, Portugalia, Cehia, Bulgaria. Tratamentele au fost decontate de către CAS Neamț pe baza cardului european de asigurări sociale de sănătate (CES), a certificatului provizoriu de înlocuire a cardului (CIP), ori în baza formularelor specifice de tratament în cadrul țărilor membre UE sau SEE.

„S-au făcut eforturi mari pentru a mai achita din datoriile Casei către furnizorii de servicii medicale din străinătate. S-au mai redus datoriile, dar încă mai avem. Anul acesta, am reușit să plătim 730.310 lei pentru tratamentele nemțenilor în străinătate”, a declarat jr. Radu Firăstrău, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Neamț.

În conformitate cu prevederile cuprinse în Metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, trimiterea bolnavilor pentru tratament în statele membre UE sau SEE, se aprobă de Ministerul Sănătății numai pentru afecțiunile care nu pot fi tratate în țară, pe baza unei documentații medicale bine întocmite. Este bine de știut, pentru cei care vor să se trateze în străinătate, faptul că transportul nu este decontat de către CAS și este suportat de către bolnavi.

Care este suma totală de plată pentru asigurații din Neamț pentru tratamente în străinătate este o întrebare la care nu se poate primi un răspuns. Motivația oficială, periodic se primesc noi facturi sau atenționări de plată.(Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentÎntreruperi cu repetiție la Apa Serv
Articolul următorPrima explozie de sezon: cazan de ţuică trimite un om în spital
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.