Doisprezece elevi din Neamţ, însoţiţi de doi profesori, au plantat, pe data de 18 noiembrie, 150 de puieţi de stejar, în Parcul Memoriei Naţionale, la Mărăşeşti, lângă mausoleul închinat eroilor din primul război mondial. Au participat la această acţiune 7 elevi de la Şcoala Gimnazială “Nicolae Buleu” Mărgineni, însoţiţi de prof. Dorina Surdu şi 5 elevi de la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Dumitreasa” Girov, însoţiţi de prof. Cristian Bordei.

“Elevii şi profesorii de la cele două şcoli au participat la acţiunea naţională dedicată
Centenarului Marii Uniri, la invitaţia Asociaţiei În Munţii Neamţului si a Consiliului Judeţean Neamţ. Numele tuturor voluntarilor se vor regăsi într-o capsulă a timpului, care va fi îngropată în zona centrală a acestui loc închinat memoriei eroilor români căzuţi în primul război mondial”, precizează prof. Elena Preda, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Neamţ.

În judeţul Neamţ, prima iniţiativă de plantare a unui stejar dedicat Centenarului Marii Uniri aparţine elevilor de la Colegiul Naţional “Gheorghe Asachi” Piatra Neamţ, coordonaţi de prof. Mihaela Gherghelescu.

Parcul Memoriei Naţionale este iniţiat de Antena3, în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale, Romsilva şi Consiliul Judeţean Vrancea. 50.000 de stejari au fost
deja plantaţi la Mărăşeşti. Parcul va avea la final 335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou căzut în primul război mondial, sacrificiu care a făcut posibilă realizarea Marii Uniri de la 1918. (M. CONSTANTINESCU; FOTO: ISJ Neamţ)