Început de 2019 bun pentru cei care muncesc în construcții și angajatorii acestora. Salariul minim brut în domeniu este 3.000 de lei pe lună, acordat doar în baza contractului individual de muncă. Firmele angajatoare trebuie să aibă o cifră de afaceri realizată 80% din activitățile în domeniul construcții. Sunt condițiile care duc la scutiri de dări pentru angajați și pentru angajatori. Noutățile sunt cuprinse în OUG 114/2018 și sunt valabile pentru următorii 10 ani.

“Normativul adoptat de guvern prevede ca lucrătorii din sectorul construcții să fie scutiți de impozitul pe venit și de contribuația la sănătate. Sunt și condiționări pentru acordarea acestor bonificații. De pildă, angajatorul trebuie să aibă o cifră de afaceri de minim 80% din această activitate, iar veniturile salariale și asimilate, lunare brute ale persoanelor fizice care au facilități fiscale pornesc de la 3.000 lei și până la 30.000 lei. Angajatorii care se încadrează în condițiile normativului au avantajul că beneficiază de o reducere a contribuției asigurătorie pentru muncă. Aceste înlesniri se aplică în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, perioadă în care lucrătorii scutiți de contribuția la sănătate beneficiază, în continuare, de indemnizațiile și drepturile bănești în caz de boală, accident de muncă. Angajatorii care corespund criteriilor trebuie să încheie în 15 zile acte adiționale la contractele individuale de muncă ale salariaților pentru noile niveluri salariale”, a declarat juristul Ioan Popescu, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț.

Tot prin OUG 114/2018 se prevede ca pentru constructori, contribuția la pensie să se diminueze de la 25%, la 21,25% pentru următorii zece ani. Aceste noi reglementări adoptate fac parte din acordul încheiat de Guvern cu Federația Patronatelor Societăților din Construcții. Domeniul este declarat sector prioritar de importanță națională în economia românească până în anul 2028. (C.I.)