* numărul solicitărilor este cam cu 20% mai mare decât anul trecut, în aceeași perioadă, susțin oficialii primăriei

În luna noiembrie a acestui an, 1.290 de pietreni au nevoie de ajutor pentru a suporta costurile cu încălzirea locuinței. Atâtea solicitări s-au înregistrat la Primăria Piatra Neamț până acum, cereri care, dacă vor fi acceptate în totalitatea lor, vor intra în plată luna viitoare. Potrivit oficialilor primăriei, numărul cererilor de ajutor pentru încălzirea locuinței este cam cu 20% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Ce-i drept, și perioada de primire a documentelor a început mai devreme cu 6 zile.

Aceiași reprezentanți ai instituției precizează că s-au înregistrat 947 de solicitări de ajutor pentru încălzire cu gaze naturale, 93 pentru încălzire cu ajutorul energiei electrice și 250 pentru încălzire cu lemne.

Datele sunt valabile pentru plățile aferente lunii noiembrie. Cei de la primărie precizează că solicitări se pot depune în fiecare lună, urmând ca, după aprobare, să intre în plată în luna următoare.

Formularele pentru acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinței se găsesc la camera 20 a primăriei, la Direcția Asistență Socială, dar se pot descărca și de pe site-ul instituției, www.primariapn.ro. În esență e vorba de cerere-tip și o declarație pe propria răspundere cu privire la componența familiei, veniturile acesteia, bunurile mobile și imobile deținute.

Dosarul se completează cu actele de identitate (cărți de identitate sau certificate de naștere – dacă e vorba de copii până-n 14 ani), dovada veniturilor (adeverință de salariat cu ultimul salariu net, cupon de pensie, de alocație, de indemnizație, de șomaj, de alocație de întreținere etc.), adeverință de venit de la Finanțele județene pentru cei care obțin venituri din AF, PF, II, IF sau SRL, contract de închiriere sau de comodat pentru cei care nu stau la casa lor, adeverință de la Direcția de Taxe și Impozite Piatra Neamț privind bunurile deținute, copie după factura de gaz sau curent (în funcție de ce folosesc pentru încălzire).

Hârtiile se depun la aceeași cameră 20.

Cei care își încălzesc locuința cu ajutorul gazelor naturale pot primi între 20 și 262 de lei ajutor de la stat, dacă au venitul net mediu lunar între 0 și 615 lei pe membru de familie. Cei care folosesc încălzire pe lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri pot primi între 16 și 54 de lei, iar cei care își încălzesc casa cu surse care folosesc energia electrică pot primi între 48 și 240 de lei, desigur, în funcție de venitul pe membru de familie.

Primăria precizează că, în cazul ajutoarelor pentru energie electric, se fac anchete sociale obligatoriu, în maximum 15 zile de la înregistrarea cererii. Pentru ceilalți, verificarea se va face ”pe sărite”. (D. OSTAHIE)

Articolul precedentMii de elevi nemțeni, în grija rudelor
Articolul următorVacanță „bonus” pentru 35.000 de copii nemțeni