0:00

1.100 cetățeni străini în Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Statisticile existente la nivelul județului arată că în județul nostru sunt stabiliți, în momentul de față, 1.100 de cetățeni străini, care provin atât din statele Uniunii Europene, cât și din state terțe, adică din afara UE. Ultima categorie numără 750 de persoane, formată în mare parte din cetățeni  moldoveni, urmați de turci și ucrainieni. Diferența până la 1.100 o constituie cetățeni proveniți din Italia, Polonia, Franța sau Germania.

„Cetățenii din state terțe primesc drept de ședere în funcție de de scopul pe care-l au pe teritoriul României. În cazul celor proveniți din spațiul Uniunii Europene, se acordă dreptul de rezidență, iar în ambele cazuri legislația în vigoare prevede reguli foarte stricte în ceea ce privește șederea în România”, ne-a declarat comisarul șef Mihail Sescioreanu, cel care conduce Biroul pentru Imigrări Neamț.

Cei mai mulți din străinii ajunși pe meleagurile nemțene s-au stabilit la oraș, numai 30% locuiesc în mediul rural. „Nu cred să existe vreo comună în județ care să nu aibă cel puțin un cetățean străin rezident”, a conchis Mihail Sescioreanu.

Statistic vorbind, Neamțul se situează undeva pe la mijlocul clasamentului, din punct de vedere al numărului de cetățeni străini care figurează în evidențe. În țară, cei mai mulți sunt, așa cum era de așteptat, în București și în județele pe teritoriul cărora se află centrele universitare mari – Iași, Cluj, Timiș și Constanța. În partea inferioară a clasamentului se situează județele mici, din centrul țării, unde străinii ajung mai greu.

În general, străinii care ajung în țara noastră vin aici pe baza unor vize obținute de la reprezentanțele diplomatice ale României în străinătate. Aceste vize au o valabilitate limitată în timp, iar în momentul când o persoană depășește dreptul de ședere stabilit de viza respectivă, Inspectoratul General pentru Imigrări ia măsuri pentru depistarea și îndepărtarea lor de pe teritoriul țării. Pentru străinii care au depășit dreptul de ședere, măsura administrativă care se ia de către Inspectoratul General pentru Imigrări este acordarea unei decizii de returnare de pe teritoriul României, valabilă 15 sau 30 de zile, termen în care străinul este obligat să părăsească teritoriul României.

Dacă nu o face în termenul acordat, se ia măsura îndepărtării sub escortă și aplicarea interdicției de intrare pe teritoriul României, în funcție de perioada de ședere ilegală. Există două clase de sancțiuni care se aplică acestor persoane – sancțiunea administrativă, de îndepărtare de pe teritoriul țării, și sancțiunea contravențională – amendă care pornește de la 400 de lei și crește gradual cu perioada de ședere ilegală. Pentru cei care au depășit anul de ”ilegalitate” pe teritoriul României, amenda maximă e de 1.200 lei. Pe aceleași criterii se aplică și interdicția de a mai călca pe pământ românesc. Pentru o ședere ilegală mai mare de 30 de zile, interdicția este de un an de zile, după care crește progresiv, putând ajunge până la cinci ani. Totuși, dacă persoana în cauză părăsește de bunăvoie teritoriul țării, interdicția se reduce la jumătate.

(A.S.)

Articolul precedentAdăpostul pregătit de sărbători
Articolul următorInspectoratul vrea să premieze elevii sportivi