0:00

NEAMŢ: Medic legist în aşteptarea sentinţei pentru şpagă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDeşi ar fi trebuit să se pronunţe încă de pe 17 februarie, magistraţii care l-au judecat pe dr. Radu Maxim pentru luare de mită au amânat sentinţa pentru 3 martie, iar acum au dat o nouă amânare pentru 17 martie. Abia atunci va afla medicul legist, fostul şef al laboratorului din Roman, ce pedeapsă va primi pentru cele 8 infracţiuni de luare de mită şi 5 infracţiuni de fals intelectual, de care este acuzat.

Dr. Maxim se află şi acum sub control judiciar de la jumătatea anului trecut, când i s-a organizat un flagrant exact în ultima zi de serviciu înainte de pensionare. Pe 16 mai 2014, un investigator sub acoperire i-a oferit 300 de lei, pentru a-i elibera un certificat medico-legal care să ateste că a suferit leziuni mai grave decât în realitate, în urma unui accident rutier. A fost una din piesele de bază ale anchetei la capătul căreia, dr. Maxim a fost trimis în judecată, o lună mai târziu. Procesul s-a întins, însă, pentru că instanţa nu era lămurită asupra statutului doctorului. Abia pe 3 decembrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că medicii angajaţi la spitalele de stat sunt funcţionari publici şi, prin urmare, pot fi anchetaţi, trimişi în judecată şi condamnaţi pentru şpagă. Dubiile apăruseră după ce, pe 30 septembrie, Parlamentul a aprobat o ordonanţă prin care medicii erau scoşi din categoria funcţionarilor publici.

Instanţa a mai dat câteva amânări şi pentru că a solicitat contractul de muncă al medciului, încheiat cu spitalul, şi pentru că celelalte părţi din dosar au avut diverse cereri. Este de aşteptat ca doctorul să primească o condamnare cu suspendare având în vedere că are aproape 70 de ani şi nu mai profesează. Îl vor urmări, însă, cuvintele din referatul procurorilor până la sfărţitul vieţii: “Din probatoriul administrat în cauză a reieşit faptul că inculpatul, în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, în schimbul unor sume de bani, la solicitarea beneficiarilor, a atestat, în mod nereal, în certificatele medico-legale eliberate un număr de zile de îngrijiri medicale mai mic/mai mare decât cele necesare/efectuate în fapt, în vederea atenuării sau agravării situaţiei juridice a beneficiarului/ agresorului”. (C. MIRCEA)

Articolul precedentNEAMŢ: Elevi calificaţi la Olimpiada națională de Limba română. DOCUMENTE PDF
Articolul următorCopiii neînscrişi la religie vor participa la oră. Din motive de supraveghere!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.