Conducerea Spitalului Județean de Urgență Neamț își dorește Compartiment de Îngrijiri Paliative pentru pacienții a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ, de aceea s-a și dus cu proiect, spre aprobare, în Consiliul Județean.
Pentru ca acest compartiment să funcționeze, se impun niște permutări de paturi, printre și între secții, respectiv se ia de la Obstretică-Ginecologie (8 paturi) și Reumatologie (4) și se fac 12 paturi la Îngrijiri Paliative.
Odată cu paturile, se transferă și posturile aferente de la secțiile reorganizate, însă mutarea personalului încă nu s-a pus la punct.
De la Reumatologie este puțin probabil că va fi mutat cineva, pentru că, după cum spune șeful de secție, deja sunt prea puțini angajați în momentul de față. „Este o decizie luată la nivelul Ministerului Sănătății. Nu depinde de noi. În momentul de față nu sunt ocupate toate paturile de la secția Reumatologie, pentru că nu suntem toți medicii pe secție. Am fost 3 medici specialiști, dar un medic este în concediu postnatal și celălalt a plecat în Germania. Trebuie să mă descurc de unul singur. Evident, această decizie ne va afecta în volumul de muncă. Ne va fi mai greu să ne descurcăm în aceste condiții”, a spus dr. Cristian Ghițescu.
Nici la Obstretică-Ginecologie nu curge bucuria după restrângerea paturilor și nici cu personalul nu e cum ar trebui (ar fi nevoie de cel puțin 5 medici în plus față de câți sunt acum), dar șefa de secție nu face comentarii. ”Am auzit și eu pe secție că vor fi transferate niște paturi, dar nu știu mai multe, nu comentez”, a spus dr. Georgeta Vintea.
Consiliul județean a aprobat ieri solicitarea Spitalului, cu chiu, cu vai, dar Îngrijirile Paliative mai durează până să se vadă efectiv.
”Serviciul de Paliative va funcționa, dar trebuie ca Ministerul Sănătății și Consiliul Județean să facă inaugurarea la noua maternitate. Lucrurile se vor rezolva în aproximativ o săptămână. Este vorba de mutarea Cardiologiei din spitalul vechi de la etajul al treilea, în spitalul nou la etajul IV sau V. Secția de Paliative va funcționa în locul Cardiologiei, pentru că acolo sunt toate condițiile asigurate. Personalul va fi luat tot din rândul angajaților din spital”, a spus dr. Alexandru Juncu, director medical al Spitalului Județean de Urgență Neamț.
Pacienții care vor beneficia de îngrijirii paliative sunt bolnavii de cancer, pacienţii geriatrici (tratarea bolilor bătrâneții – n.r.), cei cu boli neurologice, insuficienţe de organ, SIDA, malformaţii congenitale, dar şi alte boli cronice care necesită o îngrijire continuuă sau la care simptomatologia are o evoluţie imprevizibilă. Îngrijirea pacienţilor pe moarte se extinde dincolo de controlul durerii şi al simptomelor. Ea include sprijinul pacientului pe măsură ce el se adaptează la scăderea abilităţilor fizice.
Luând în calcul ultimele statistici făcute publice de Direcția de Sănătate Publică, numai luna aceasta au fost diagnosticați cu cancer 727 de nemțeni. Cifrele sunt pesimiste în comparație cu aceeași lună a anului trecut care arată un număr mai scăzut.
Marian TEODOROF