0:00

Știi în cât timp ajunge viitura la Piatra Neamț, dacă cedează barajul de la Bicaz? În mod normal, nu. Dar, întrucât consilierii locali au aprobat, în ședința ordinară de la finalul lunii ianuarie, Planul de analiză și acoperire a riscurilor teritoriale la nivelul municipiului Piatra Neamț, suntem în măsură să avem aceste date.

Dacă se rupe barajul de la Bicaz, viitura la Piatra Neamț va fi de 19.8 metri, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrintre alte riscuri menționate în respectivul document este și cel de avariere a barajelor: „Unda maximă de inundații care poate produce avaria în lanț a celorlalte baraje din aval, pe râurile Bistrița și Siret, este produsă de avarierea Barajului Izvorul Muntelui. În ipoteza unei avarieri la Barajul Izvorul Muntelui, cu breșă de 75% pe lățime și înălțime, unda parcurge distanța de 260,7 km, până la confluența cu Dunărea, în 12 ore”.

Conform Planului, unda ajunge la Pângărați în 19 minute, la Vaduri în 24, la Bâtca Doamnei în 32, iar la captarea Piatra Neamț, de la fosta Reconstrucția, în 36 de minute. Până la Racova, în județul Bacău, durata este de 96 de minute, iar până la Călimănești, în Vrancea, de 362 de minute.

Pentru a se produce o avariere de 75% a barajului, înălțimea valului produs ar trebui să fie de 60 de metri, în aval de barajul Izvorul Muntelui, scăzând treptat: Pângărați – 28 de metri, Bâtca Doamnei – 19,5 m, Piatra Neamț (fosta Reconstrucția) – 19,8 m, Racova – 9,7 m, iar Călimănești – 12,4 m. La confluența cu Dunărea, înălțimea undei de viitură ar avea 5,42 m.

Andreea AMARIEI

 

 

 

 

 

 

Articolul precedent30 de monede confiscate de la secretarul Primăriei Zăneşti
Articolul următorDeputatul Mihaela Stoica: ”Copilul care, la 5-7 ani, cerșește pe stradă, peste 5-10 ani va tâlhări exact pe aceleași străzi”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

11 COMENTARII

  1. basca consilieri , freaca acum barajul de la bicaz , asta e ca-n povestea lui creaga cu drobul de sare , oare chiar nu au ce face cu adevarat acesti consilieri care sunt platiti din banii nostri ???

  2. Exact ce a zis si Brustureanu. Voi, pisica si drobul de sare. Daca vine un asteroid de 1km diametru nu o sa apucati sa mai scrieti stiri de astea. Nu mai sunt stiri si facem cu „daca”. Hai sa reinventam teoria existentei.

    • Mulțumim pentru îndemn și vă așteptăm să ne dăm concursul împreună la reinventarea teoriei existenței, fiindcă nu ar fi corect din partea noastră să lucrăm de unii singuri. Între timp, cuvântul ”dacă” face parte din vocabularul limbii române, câtă vreme este folosit corect. Știrile cu ”dacă” sunt la fel de știri ca oricare altele, iar dacă nu vă plac, asta este, vom încerca să ne revenim din dezamăgire. Pe de altă parte, dacă lucrurile ar fi clare, dacă s-ar face niște planuri concrete, dacă s-ar lua niște măsuri și înainte, nu doar după, dacă ne-am învăța să mai și acționăm, nu doar să reacționăm, dacă, spunem, poate nu am mai avea zi de zi nenorocirile pe care le avem.

  3. Nu va suparati, sunt prietenul Dumneavoastra si al jurnalismului, dar nu aveti de unde sa cunoasteti rezistenta barajelor construite inainte de 1989! ISU bate apa-n piua la fel si consilierii de la Piatra Neamt. Barajul de la Bicaz nu-i Piata P.Neamt nici autostrada plutitoare. Daca-i cazul consultati specialistii! De la Hidroelectrica. Vizitati Barajul Bicaz. Cel mai sigur obiectiv hidrotehnic din Romania. Nu mai panicati lumea aiurea. Apa din lacul Izvorul Muntelui, la momentul actual, nu acopera nici Bicazul!

    • Stimate domn, vă mulțumim pentru apreciere, după cum mulțumim și celorlalți cititori pentru aprecieri sau lipsa lor, dar, din păcate, nu vă mulțumim pentru lipsa de atenție acordată materialului. Articolul nu face referire la un deastru care s-a petrecut sau este pe cale să se petreacă la Baraj, nu pune la îndoială rezistența sau modul cum a fost construit, ci, pur și simplu, îi informează pe cei care au suficientă răbdare să și citească nu doar să vadă titlul și să-l share-uiască în necunoștință de cauză, despre un plan adoptat de autoritățile locale. Cât de corecte și sigure sunt aceste date, iarăși nu face obiectul articolului, dar ne putem interesa pentru dvs. Nu a intenționat nimeni să panicheze pe nimeni, pur și simplu am prezentat niște informații oficiale venite via Consiliul Local Piatra Neamț.

  4. Este si nu este chiar adevarat! Trebuie avut in vedere ca in cei peste 50 de ani de exploatare, o parte din volumul de apa estimat al barajului este colmatat cu sedimente, asa ca din debitul estimat, ar cam trebui sa mai taie ceva, ca nu-i cincinal de facut in patru ani si jumatate.

Comentariile sunt închise.