Acasă NEAMȚ Administrație Neamț Ziua Mondială a Mediului pe meleaguri nemţene. Ediţia 2015

Ziua Mondială a Mediului pe meleaguri nemţene. Ediţia 2015

0:00

Ziua Mondială a Mediului pe meleaguri nemţene. Ediţia 2015, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiZiua Mondială a Mediului (sau Ziua Mediului Înconjurător) este sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie în peste 100 de ţări şi este considerată principalul eveniment ecologic, de informare publică şi acţiune al Programului pentru Mediu al Naţiunilor Unite. A fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a ONU cu scopul de a marca deschiderea Conferinţei „Ecologia Umană” de la Stockholm. Tema din acest an pentru Ziua Mediului este Șapte miliarde de visuri. O planetă. Consumă cu grijă” și exprimă provocarea de a crea oportunități de dezvoltare economică durabilă şi în acelaşi timp de a stabiliza rata de utilizare a resurselor și a reduce impactul asupra mediului. Deşi în prezentarea agendei de acţiuni dedicate acestei sărbători, susţinută la Colegiul prefectural de Eduard Corduneanu (foto) – directorul executiv al APM Neamţ, a lipsit sublinierea necesară, această temă este direct legată de cea din 2013, care rămâne una de referinţă: „Think. Eat. Save” (Gândeşte. Mănâncă. Salvează)

Agenda de eco-acţiuni

Pentru a marca acest eveniment ecologic, se arată în materialul prezentat, APM Neamţ a programat o serie de activităţi specifice în perioada 25 mai – 5 iunie:

– Realizarea de materiale de promovare: afişe, pliante, informări de presă.

– Organizarea unor sesiuni de informare adresate elevilor din unităţile de învăţământ nemţene privind importanţa ariilor naturale protejate, desfăşurate în parteneriat cu reprezentanţi ai Parcului Naţional Ceahlău, Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş şi ai Parcului Natural Vânători Neamţ.

– Lansarea unui concurs de fotografie privind aspectele pozitive şi negative legate de starea mediului din zona judeţului; fotografiile vor fi pe suport de hârtie fotografică, cu dimensiunea minimă de 20 x 30 cm. Cele mai sugestive lucrări urmează a fi expuse in holul APM.

– Derularea de activităţi educative pe teme ecologice, iniţiate de unităţile de învăţământ partenere în cadrul Programului Eco-Şcoala.

– Participare la acţiunea de salubrizare iniţiată de Primăria municipiului Roman, în parteneriat cu APM Neamţ, derulată de echipajele „Eco-Patrulei Şcolare” în zonele arondate unităţilor de învăţâmânt, în data de 5 iunie.

– Desfăţurarea unei acţiuni de conştientizare a cetăţenilor privind respectarea prevederilor Legii nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic de pe domeniul public ori privat al statului şi/sau al unităţilor administrativ-teritoriale prin realizarea unor materiale informative.

Eco-patrimoniul nemţean

Pentru protecţia şi conservarea biodiversităţii şi pentru protecţia şi conservarea speciilor strict protejate prin lege, pe teritoriul judeţului sunt declarate 31 de arii naturale protejate de interes naţional cu o suprafaţă totală de 44196,92 ha, reprezentând 7,49% din suprafaţa judeţului. Cele mai cunoscute sunt Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş (3.315,82 ha pe teritoriul judeţului Neamţ şi 3.621,27 ha în Harghita), Parcul Naţional Ceahlău (7.742, 5 ha, integral în Neamţ) şi Parcul Natural Vânători – Neamţ (30.818 ha). Li se adaugă 8 rezervaţii naturale de tip forestier, 3 faunistice, una floristică, 4 paleontologice, 3 acvatice, două arii de protecţie specială avifaunistică şi 7 monumente ale naturii.

La nivel de interes comunitar funcţionează Reţeaua „Natura 2000”, o reţea ecologică europeană de arii speciale de conservare şi arii de protecţie specială avifunistică, având la bază două directive ale Uniunuii Europene cunoscute generic ca Directiva Habitate şi Directiva Păsări. În judeţul Neamţ s-au declarat ca făcând parte din această reţea 11 situri de importanţă comunitară şi 6 arii de protecţie specială avifaunistică. (Viorel COSMA)

Exit mobile version