Ziua Marinei 2014 / Bicazul a ancorat în portul distracției

0:00

Ziua Marinei 2014 / Bicazul a ancorat în portul distracției, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Lacul Izvorul Muntelui, locul în care apa și muntele își au povestea lor aparte, mii de turiști veniți din toate colțurile țării vin să serbeze aici, an de an, momentul dedicat Zilei Marinei Române. La Bicaz, cea de-a 54-a ediție a sărbătorii marinărești a fost îmbrăcată de un soare ce a primit binecuvântările Zeului Neptun, pentru a-i binedispune pe cei care s-au încumetat să guste dintr-un program bogat în activități recreative. Această zi specială a fost sărbătorită după tipicul tradiției, în aceeași zi cu praznicul împărătesc „Adormirea Maicii Domnului”, tocmai pentru că Fecioara Maria mai este considerată și ocrotitoarea marinarilor. Înainte de a da dezlegare la petrecere tuturor celor prezenți în Portul de la Bicaz, edilul orașului, Nicolae Sălăgean, după ce a salutat mulțimea, a ținut un discurs despre istoricul Zilei Marinei la ”Marea dintre munți”.

„Dragi oaspeți de pretutindeni, bine aţi venit aici, la Marea dintre munţi, loc în care noi bicăjenii avem o sărbătoare cu o dublă semnificație. Sărbătorim Sfânta Maria Mare, cât şi Ziua Marinei Române, dat fiind faptul că Sfânta Maria este ocrotitoarea marinarilor. Iată că au trecut 53 de ani de când aici, pe luciul de apă al lacului de acumulare Izvorul Muntelui Bicaz, s-a sărbătorit, pentru prima oară, Ziua Marinei Române. Aici, la Bicaz, în anii ´50, s-a scris istorie. Trebuie să fim mândri de acest aspect, să apreciem. Exista aici un nucleu puternic de marinari care încercau să rezolve problemele specifice acelor vremuri: tractarea plutelor de buşteni, precum şi alte probleme legate de specificul activităţii marinăreşti. De-a lungul vremii, marinarii Bicazului şi-au făcut conştiincios datoria, însă, din păcate, numărul celor care acum îşi desfăşoară activitatea este mult mai mic decât la vremurile de început, dar sunt oameni destoinici și care își fac cu conștiinciozitate datoria. Pentru că este vorba de ziua dumnealor, le adresez din suflet, în numele Consiliului Local al oraşului Bicaz, a Primăriei oraşului Bicaz, sincere felicitări, urări de bine, sănătate, împliniri şi bucurii și tot ceea ce-și doresc alături de familiile lor. Sfântă Maria să-i apere de tot ce este rău pe pământ, să le lumineze calea şi mintea, în aşa fel încât să rezolve cu competenţă toate problemele. A fost posibil să realizăm toate aceste activităţi cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, al Consiliului Local Bicaz, precum şi al inimoşilor sponsori de la nivelul oraşului Bicaz, cărora le mulţumesc din suflet pentru tot sprijinul acordat”, a spus Nicolae Sălăgean.

De la eveniment nu a lipsit nici prefectul Vlad Ioan Angheluță care a remarcat numărul impresionant de oameni prezenți la gura Lacului Izvorul Muntelui și care a urat „La mulți ani!” tuturor celor care s-au gândit ca în 15 august să ancoreze aici pentru petrecere.

„Este un motiv de bucurie să petrec această zi alături de dumneavoastră, în acest loc binecuvântat de Dumnezeu. Mă bucur să vă văd în număr atât de mare, atât pe dumneavoastră, localnicii, cât şi pe turişti. Vă asigur că domnul primar Sălăgean va beneficia în continuare de tot sprijinul nostru. În egală măsură, îmi îndrept privirea spre marinari, urându-le La mulţi ani!, Vânt bun din pupa! şi să aibă parte de multe împliniri profesionale. Iar dumneavoastră, celor care sărbătoriţi o importantă sărbătoare religioasă, să aveţi o zi minunată alături de cei dragi, să vă bucuraţi de tot spectacolul oferit de Primăria Bicaz şi să ne revedem cu bine şi anul viitor, în aceeaşi locaţie!”


Din partea Consiliului Judeţean, vicepreședintele Emilia Arcan l-a felicitat pe primarul Sălăgean pentru devotamentul pe care îl arată pentru comunitate.
„Am răspuns cu mare drag invitaţiei şi mă bucur că astăzi sunt alături de dumneavoastră, de Ziua Marinei, aici, la Marea dintre munţi, într-o zonă plină de frumuseţi naturale, cu oameni buni şi primitori. Vreau să transmit domnului primar Sălăgean, din partea conducerii Consiliului Judeţean Neamţ, felicitări pentru tot ceea ce face pentru comunitate, pentru tot ceea ce reprezintă pentru judeţul Neamţ. Le urez La mulţi ani! tuturor marinarilor, precum şi tuturor celor care astăzi îşi sărbătoresc ziua.”


Printre oaspeții de referință pentru zona Bicazului, deputatul Marian Enache a fost cel care și-a fondat discursul pe însemnătatea valorii identității naționale.

„Astăzi este o zi specială, întrucât Ziua Marinei coincide cu Sfânta Maria, una din sărbătorile de suflet ale tuturor românilor, asigurând atât identitatea comunitară, cât şi identitatea naţională. Pentru că, pretutindeni unde am fi noi, românii, valorile creştine se împletesc cu cele umaniste şi naţionale. Mă bucur să văd că aici se găsesc mulţi tineri şi copii. Cred că, pentru România, copiii şi tinerii reprezintă cea mai de preţ zestre.”
Înainte ca cei ajunși la malul lacului să se înfrupte din programul ales al celor pământești, pr. Daniel Dosoftei, paroh al parohiei Izvorul Muntelui, a oficiat o slujbă religioasă, pentru binecuvântare şi o alta de pomenire a marinarilor eroi care se odihnesc în crugurile cerești, și care și-au dat viața pentru libertatea poporului român.

Concursuri, muzică și desfătări culinare

Distracția nu a putut începe înaintea cunoscutului moment solemn al fundării ancorei cu flori, în memoria eroilor care și-au clădit rosturile pe valurile apelor. După acest popas comemorativ, Zeul Neptun a despărțit luciul apei ce se află sub oblăduirea „bătrânului rege al Carpaților” (A. Vlahuță) pentru a-i asigura pe petrecăreți că nu vor fi întrerupți de o vreme neprielnică. Și se pare că norii s-au îndurat și i-au iertat pe cei care au petrecut până târziu în noapte. A urmat concursul de hidrobiciclete şi de înot, jocurile marinăreşti și muzică pentru toate picioarele. Din acest peisaj presărat cu tradiții și obiceiuri nu a lipsit nici pluta alegorică. Pe plută s-au aflat oameni îmbrăcați în vechile și deosebitele costume populare care au scos din zestrea amintirilor un episod din viața celor care practicau plutăritul pe Valea Bistriţei.  Condimentul serbării a constat în jocurile marinărești precum scondrul cu purcelul, vînătoarea de rațe și nunta cu pirați. Toate acestea în prima parte a zilei. Partea a doua din zi a fost rezervată plimbărilor de agrement cu ambarcațiunile, meselor îndestulătoare și spectacolului muzical pregătit de Primăria Bicaz pentru satisfacția publicului numeros. Din programul artistic muzical au încins atmosfera și tălpile: Ansamblul „Floricică de la Munte” din Neamț și interpreții de muzică populară Viorica Macovei, Oana Crețu și Mihaela Balașcă. Cei din generația mai zvăpăiată au avut ocazia să o vadă și să o asculte pe cunoscuta cântăreață australiană de origine română Xonia (Loredana Sachelaru). Ziua s-a încheiat cu o perdea de artificii înălțată de pe nava „Reșița” care, preț de câteva minute, a țintuit privirile spectatorilor mulțumiți de priveliștea spectacolului. (M. TEODOROF)

Exit mobile version