Acasă ADMINISTRAȚIE Zilele Orașului Piatra Neamț 2015: Deschidere oficială la Muzeul de Istorie

Zilele Orașului Piatra Neamț 2015: Deschidere oficială la Muzeul de Istorie

0:00

Ediția din acest an a zilelor municipiului reședință de județ a început sub auspicii culturale, astăzi, 23 iunie, cu un eveniment tripartit. Sub titlul ”Povești, istorie și imagini din Piatra-Neamț de altă dată”, a avut loc vernisajul expoziției cu imagini inedite din istoria orașului, protagonistul exponențial pentru această temă fiind ales Adolph A. Chevalier. „O personalitate care consider că a făcut pentru Piatra-Neamț și pentru zona Neamțului mai mult decât mulți politicieni. Acum o sută de ani, când el începuse meseria de fotograf, a fost un vizionar. Parcă a presimțit că atmosfera aceea arhaică, tradițiile românești, încetul cu încetul se vor stinge și atunci a căutat să le pună în memoria imaginii. Și, în felul acesta, după o sută de ani, putem să vedem costume populare, putem să vedem chipuri de plutași, meseriile bărbătești, muncile de pe lângă casă”, a declarat Viorel Nicolau, cunoscutul păstrător al comorilor de altădată ale Pietrei.

Zilele Orașului Piatra Neamț 2015: Deschidere oficială la Muzeul de Istorie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAl doilea eveniment din aceeași serie a însemnat lansarea cărții ”Familia regală a României. Pagini de istorie din ținutul Neamțului”, sub semnătura autorilor Mihaela-Cristina Verzea și Nicolae Dumitrașcu. A suscitat un real interes din partea celor pasionați de istorie și de trecutul acestor meleaguri nemțene, dar mai cu seamă de familia regală, care, pentru o bună perioadă de timp, au avut drum prin Neamț. „Este o carte dragă mie. Nu ascund faptul că este o temă care m-a pasionat, o pasiune care a fost stabilizată și de posibilitatea de a studia documente referitoare la familia regală. Cred că am estimat la justa valoare semnificația documentelor și fotografiilor pe care le-am introdus, alături de colaboratorul meu Nicolae Dumitrașcu. Este o carte care nu schimbă istoria familiei regale, dar o completează în mod fericit. Ideea realizării acestui volum a apărut în momentul în care am ajuns la Muzeul de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț și am descoperit două fotografii, una a principelui Carol care venea la Piatra-Neamț acum o sută de ani, ca moștenitor și comandant al legiunii cercetașilor, și o a doua fotografie care îl înfățișează pe fratele său, principele Nicolae, prezent la jamboreea națională de la Piatra-Neamț, din 1930”, a precizat Mihaela Verzea.

În încheierea evenimentului, cei prezenți au putut face o incursiune în lumea banilor, cu prilejul unei expoziții numismatice. Expozițiile, potrivit reprezentanților Complexului Muzeal Neamț, vor rămâne la dispoziția celor curioși și în următoarele zile.

(M. TEODOROF)

Exit mobile version