“Nu doar pescarii din Vaslui ci și din județele învecinate știu că noi avem porțile deschise indiferent de sezon. E o tradiție pe care o păstrăm an de an. Iarna suntem vizitați de foarte mulți. Avem mai multe specii de răpitor, așa că fiecare poate prinde după experiență sau după noroc”, a declarat ing. Neculaie Enache, administratorul Fermei Piscicole Iana.
Duminică, pe Iazul 2, în jur de 15 pescari scoteau biban după biban. Nu erau de dimensiuni foarte mari, însă bucuria era imensă atunci când pluta se mișca în apă.
“Eu prefer pescuitul, alții preferă jocurile de noroc. Fiecare cu pasiunea lui. De mai bine de 15 ani pescuiesc la copcă. Îmi este foarte greu să exprim în cuvinte cât este de minunat. Nu m-aș da dus de pe baltă oricât de frig ar fi. Sunt cu prietenii mei, mai glumim, mai bem un pahar cu vin cald. Mulți spun că este riscant să stai pe gheață că se poate rupe. Nu se rupe așa usor. Aici stratul de gheață este foarte gros. Poți să intri cu mașina fără nicio grijă”, a declarat Nelu Grigore.
Pescuitul la copcă nu este prea pretențios. Sunt suficiente câteva undițe, o freză pentru gheață și chiar un “întăritor”. Cei care au mai multă experiență recomandă fire subțiri, 0,12-0,18, plute mici, iar ca momeală viermuşi, larve de libelulă sau chiar mămăligă. Se ştie că pe timpul iernii metabolismul peştilor se schimbă şi unele specii se hrănesc foarte puţin sau deloc, intrând într-o stare de hibernare. Nu este şi cazul răpitorilor: ştiuca, şalăul sau bibanul, peşti care se hrănesc cu puii altor specii mai puţin active.