Acasă ACTUALITATE Un singur accident a golit rezerva de sânge din Neamț

Un singur accident a golit rezerva de sânge din Neamț

0:00

Accidentul de ieri, în care au fost implicate trei TIR-uri, a adâncit criza de sânge în Neamț. Una din cele două victime încarcerate a pierdut mult sânge și aproape tot stocul de A2 pozitiv de la Centrul de Transfuzii Neamț a mers la Spitalul Roman. Viața rănitului a fost salvată, iar, după intervențiile chirurgicale de peste noapte, în această dimineață, a fost transferat pe terapie intensivă.

Criza de sânge rămâne, însă, o problemă pentru bolnavii din Neamț, atât pentru cei cu boli cronice grave și pentru cei care au nevoie de operații, cât și pentru cei care ajung urgențe majore în spitalele nemțene. Faptul că un singur accident rutier adâncește lipsa sângelui nu doar la spitale, ci și la Centrul de Transfuzii face ca situația să se acutizeze pe zi ce trece. Nici măcar donatorii fideli nu se mai prezintă cum o făceau altădată, iar donările pentru nevoi apărute pe nepusă masă durează, de obicei, câteva zile, până se strâng suficienți oameni – rude mai ales, fiindcă trebuie compatibilitate.

Cadrele medicale de la CTS Neamț au ajuns să se roage de donatorii fideli să vină, îi sună zilnic, doar-doar s-or strânge măcar 20 pe zi, fiindcă ”este mare și consumul, iar donarea este tot mai redusă”.

Cea mai mare nevoie este, acum, de sânge din grupa A, care lipsește de vreo două săptămâni, dar și pe Rh negativ. ”Sunt probleme și la celelalte grupe de sânge, iar donatori avem câțiva pe zi. Donatori noi, nici vorbă! Am sperat că acum, în perioada asta, când nu se poate munci la câmp, vor veni mai mulți, dar nu s-a întâmplat așa. Este adevărat, stimulentul care li se oferă a rămas cam la aceeași valoare de mulți ani, iar acum văd că sunt discuții la nivel național pentru a fi eliminat bonul valoric. Se știe că sângele este absolut gratuit, însă aparținătorii se mobilizează mai greu. Nimeni nu poate fi adus cu forța, nici nu vreau să arăt cu degetul spre nimeni, fiindcă este criză în toată țara, inclusiv Iași-ul ne-a solicitat sânge, dar cred că și medicii din spitale ar trebui să se implice mai mult, să recomande aparținătorilor să doneze, pentru că primul stoc de sânge se face în spitale, iar cererea spitalelor este mare”, declară dr. Victoria Marin, medicul șef al CTS Neamț. (C.I.)

 

 

Exit mobile version