pietricica turism

Cei care vor să obțină permis auto în categoria II vor avea de făcut un examen medical în plus. Consultul pneumologic este obligatoriu pentru identificarea riscului de apnee în somn, adică oprirea respirației în timpul somnului, considerată o afecțiune gravă. Concret, de acum va fi obligatorie testarea medicală a tuturor celor care vor permis auto pentru categoria II, în vreme ce până acum se făcea testarea doar a celor suspectați de apnee.

sursa Romedic

Această noutate este cuprinsă în noul model de fișă medicală propusă de Ministerul Sănătății. Modelul fișei medicale mai conține și patru mențiuni. Prima se referă la faptul că solicitantul declară în scris că au fost menţionate în fişa medicală toate bolile pe care le-a prezentat în trecut şi le prezintă în prezent, că nu se află în evidenţa unei alte unităţi sanitare şi că în situaţia în care va urma orice tratament medical se obligă să anunţe că este posesor al permisului de conducere. A doua mențiune prevede că fișa medicală se completează în două exemplare, un exemplar se eliberează solicitantului, celălalt exemplar însoțit de adeverința de boli cronice eliberată de medicul de familie se arhivează de către unitatea medicală ambulatorie autorizată. A treia mențiune este importantă, fiindcă stabilește că dacă un singur examen medical din cele obligatorii poartă concluzia „inapt conducere auto grupa”, aceasta va fi și concluzia finală a documentului, solicitantul fiind respins medical. Examenele obligatorii sunt de medicină internă, de ortopedie și traumatologie, neurologie, psihiatrie, ORL și oftalmologie. În fine, valabilitatea fișei medicale va fi extinsă la 1 an de la data emiterii de către unitatea de asistenţă medicală ambulatorie autorizată, față de 6 luni cât este acum.

Noul model de fișă medicală face parte din proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, prin care se completează ultimul ordin 1049/2019 privind aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul. Practic, noul proiect se aplică și conducătorilor de tractoare agricole sau forestiere, de tramvaie. Examenul medical după noua fișă se va face și de cei care vor să dobândească dreptul de a conduce, pentru ambele categorii, dar și de cei care își reînnoiesc permisul. Aceste reglementări vor fi aplicabile după adoptarea ordinului și publicarea în Monitorul Oficial.

(C.I.)