pietricica turism

Modul incalificabil în care îngrijitoarea Dorina Ciubotaru se purta cu niște copii de doar 2 ani a scandalizat, absolut justificat, opinia publică. Este la limita lipsei elementare de responsabilitate să lovești și să terorizezi psihic niște copii care abia au intrat în viață, și să mai primești și salariu pentru asta.

La Poliția Municipiului Piatra-Neamț există un dosar penal în lucru, pentru purtare abuzivă și lovire. Părinții fetiței de 2 ani și 3 luni, care au făcut publică situația de la Creșa Precista, nu sunt singurii care o acuză pe Dorina Ciubotaru. Polițiștii au audiat deja mulți dintre părinții celor 21 de copii din grupa respectivă și au consemnat declarații conform cărora și alți micuți au fost maltratați la creșă, iar unii au avut urme de agresiune pe corp.

Nu doar lovirea este de o gravitate extremă, ci și faptul că se țipă, se trântesc obiecte și se aplică pedepse unor copii de asemenea vârstă. Însă cel mai cutremurător lucru este faptul că acea femeie – impasibilă la plânsete și la suferințe -, consideră că s-a purtat normal. Eventual a mai avut niște ”scăpări”, ca orice om care nu are doar zile bune. Altfel nu se explică de ce a acționat în instanță, căutându-și dreptatea (?!?).

În ziua de 20 noiembrie, pe rolul Tribunalului Neamț, la Secția I Civilă și de Contencios Administrativ a fost înregistrată acțiunea Dorinei Ciubotaru împotriva Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, contestând decizia de concediere. Fiind un dosar penal în lucru exact pe motivele de concediere, este de presupus că procesul va dura, dar nu acest lucru este important, ci faptul că, într-o țară care dezvoltă un cult instituțional pentru agresori (prin legi care-i favorizează net în fața victimelor lor) atitudinea de tipul ”Dar ce-am făcut?” este ”normală”.

Iar dacă doamna Dorina nu știe încă ce anume a făcut și de ce concedierea este prima sancțiune pe care o merită, îi recomandăm o lectură scurtă. Un rezumat al unui studiu despre efectul violenței asura copilului. Nu e mult de citit, dar este mult de învățat. Și de înțeles.

SIMPTOMELE COPIILOR EXPUȘI LA VIOLENȚĂ:
• Tulburări de somn și tulburări alimentare
• Urinare în timpul somnului
• Tulburări de vorbire
• Tulburări comportamentale: agresivitate față de colegi, prieteni, profesori sau pasivitate la agresiunile celorlalți
• Depresie, anxietate, introvertire, frică de abandon, frică de răniri și de moarte
• Dificultăți de învățare și socializare întâmpinate la școală
• Gânduri sau tentative de suicid.

Asta doar în linii mari. Ca să nu intrăm în lucruri prea complicate pentru doamna Dorina, cum sunt stima de sine și securitatea emoțională, plus falsa părere că, prin violență verbală sau fizică, poți obține tot ce vrei, poți să-ți impui punctul de vedere și te faci ascultat. (C.M.)