Acasă INFRACȚIONAL Tablouri furate şi monede din braconaj confiscate de IPJ Neamţ

Tablouri furate şi monede din braconaj confiscate de IPJ Neamţ

0:00

Tablouri furate şi monede din braconaj confiscate de IPJ Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Singurul poliţist care se ocupă cu protejarea patrimoniului cultural din cadrul Poliţiei Neamţ a participat la o acţiune de amploare care s-a desfăşurat, în perioada 8-12 octombrie, la târgul de icoane şi antichităţi, care se organizează de două ori pe an, în localitatea Negreni, judeţul Cluj. Conform comunicatului IGPR, acţiunea a fost coordonată de Direcţia de Investigaţii Criminale, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. În afară de Poliţia Neamţ au mai trimis personal inspectoratele din Alba, Bihor, Cluj, Gorj, Hunedoara, Mureş şi Sibiu.

“În urma controalelor de specialitate, au fost identificate mai multe persoane care comercializau 87 de monede antice şi medievale, din argint şi bronz, provenite din braconaj arheologic”, se arată în comunicatul IGPR. “De asemenea, au fost descoperite 96 de tablouri şi 71 de flori de mină, ce erau comercializate ilegal.  Bunurile culturale au fost ridicate şi predate Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj – Napoca şi Muzeului Aurului din municipiul Brad. Poliţiştii au aplicat şase sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 8.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, Legii nr. 182/2000 pentru protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, şi Legii nr. 85/2003 – Legea Minelor”.

Vitalie Josanu a confiscat 89 din cele 96 de tablouri, dar niciunul nu provenea din judeţul Neamţ. “Târgul este mare, cu participanţi atât din ţară, cât şi din Ungaria, Bulgaria sau Serbia”, a precizat ofiţerul. “Acum doi ani am făcut o acţiune similară şi atunci am găsit mai multe icoane care fuseseră furate din biserici din judeţul Neamţ. Bineînţeles că s-a dus vestea printre colecţionari şi acum n-am mai găsit icoane, în schimb am ridicat tablouri şi monede. Monedele nu se mai vindeau la vedere, ca până acum, expuse pe tarabe, ci palmate. Există suspiciunea că provin din braconaj arheologic, aşa că vor fi continuate investigaţiile pentru a se stabili exact de unde sunt”.

Cristina MIRCEA

Exit mobile version