Acasă CULTURA Tabăra de la Potoci, la final: Prima expoziţie a taberei s-a deschis...

Tabăra de la Potoci, la final: Prima expoziţie a taberei s-a deschis la Bicaz

0:00

Tabăra de la Potoci, la final: Prima expoziţie a taberei s-a deschis la Bicaz, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Tabăra de creaţie artistică “Colecţia de azi – PORTRET”, organizată de Fundaţia “C.M.Imago” împreună cu partenerii săi principali – Primăria Bicaz, Primăria Vânători-Neamţ, “Contrast Art”, Biblioteca Judeţeană “G. T. Kirileanu”, Fundația “Vacanţe Muzicale” şi “Parking” SA,  în cadrul proiectului “Colecţia de azi – PORTRET”, proiect realizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) s-a încheiat cu o primă expoziţie deschisă la Bicaz. Această tabără şi-a propus, şi a reuşit, să promoveze portretistica românească de ieri şi de azi, prin oferirea unui cadru propice de creaţie unor artişti plastici din judeţ şi din ţară. În tabăra de la Potoci au participat artişti plastici din judeţele Neamţ, Bacău, Iaşi şi din Bucureşti. Au participat artiştii plastici Radu Ciurariu, Andra Margină din Iaşi, Vasile Crăiţă Mândra din Bacău, Gheorghe Dănilă din Bucureşti, nemţenii Laurenţiu Dimişcă, Mircea Titus Romanescu, Petru Diaconu, Vasile Doru Ulian,  Ştefan Potop. Câteva impresii despre prima ediţie a acestei tabere ne-au împărtăşit cinci dintre artiştii plastici participanţi:

* Vasile Crăiţă Mândra: “Mulţumesc celor care m-au invitat. Eram de mult curios să revăd zona. Ştiam de tabăra de la Potoci şi mă tenta. E un loc superb, e o provocare pozitivă. Zona asta cu peisaj acvatic este foarte apetisantă pentru orice artist plastic. Să vedem în final ce recoltă s-a adunat în aceste zile; nu la recoltă de peşte, mă refer la lucrări de artă”.

* Radu Ciurariu, pictor: “Sunt foarte încântat că am participat la această tabără, mai ales că am avut onoarea să cunosc nişte artişti din ţară care sunt deja conscaraţi. Am putut, în acest mod, să intru şi eu în această lume frumoasă a  artei, şi mă refer la cea vizuală – pictura. Mă bucur că mi s-a oferit ocazia să prezint prin penelul meu, frumuseţile acestei zone mirifice”.

* Mircea Titus Romanescu, pictor: “Ne-am adaptat, ne-am împrietenit cu cei cu care nu ne cunoşteam, am gustat din atmosfera cu totul specifică a unei tabere de creaţie. Sperăm cu toţii să avem la acest final un rezultat pozitiv, să fie un eveniment pentru zonă şi o bucurie pentru cei care vor vedea lucrările noastre pe simezele din Piatra Neamţ, Bicaz şi pe unde vor mai fi. Valea Bistriţei are un pitoresc cu totul şi cu totul aparte. Nu trebuie uitat faptul că această zonă a fost una din puţinele alese de Regina Maria pentru a-şi face aici o casă unde să stea. A fost o zonă preferată a ei, alături de Valea Prahovei, Branul şi Balcicul”.

* Vasile Doru Iulian: “Îmi place la Potoci, am mai fost, am amintiri foarte frumoase. Iniţial, nu aveam în plan să vin aici, eu merg la Vaşcău, de regulă. Dar am lăsat totul acolo şi am venit şi aici, apoi mă voi reîntoarce acolo. Plec înapoi acolo şi mă întorc la toamnă. Mă bucur că m-am întâlnit aici cu colegi dragi, cu prieteni din judeţ şi din ţară”.

* Ştefan Potop, preşedintele UAP Piatra Neamţ: “Am făcut, prin intermediul dlui. primar Nicolae Sălăgean, ca zona Bicaz să fie în atenţia unor artiişti plastici din ţară. Vreau să remarc întoarcerea lui spre artele plastice. Spun asta pentru că noi nu am uitat că atunci când era director al Moldocim era un sprijinitor constant al acestor tabere. Iată că îşi menţine aceeaşi apropiere de artişti şi în această calitate nouă, de primar. Cât despre tematica taberei, portretul, aş aprecia că este binevenită, întrucât portretul în zilele noastre a devenit un gen considerat minor în arta plastică, iar faptul că este sprijinit prin acest proiect nu este întâmplător”.

* Nicolae Sălăgean, primarul oraşului Bicaz, la deschiderea expoziţiei: “Pentru mine este o satisfacţie deosebită să participăm la un eveniment cu totul şi cu totul deosebit în viaţa culturală a oraşului nostru. Este prima expoziţie de portret realizată în România. Urmare acestui fapt, numele orăşelului nostru, a Bicazului, va fi cunoscut în toată România şi în afara graniţelor ei. Este o dorinţă a mea, ca primar, încă de când m-am gândit să coordonez activitatea acestui oraş, să fac tot ce pot pentru a revigora viaţa culturală a Bicazului. Pentru că, prin susţinerea unor astfel de proiecte ne facem cunoscuţi în ţară şi în lume”.

Proiectul “colecţia de azi – PORTRET” îşi propune şi o tabără la Vânători-Neamţ în luna septembrie şi organizarea de expoziţii cu lucrările artiştilor participanţi, la Piatra Neamţ, Bacău şi Bucureşti, după cum a precizat iniţiatorul acestui proiect, Cornel Miftode.

Nicolae SAVA

Exit mobile version