Acasă SPORT Sportul nemțean în presă și arhive

Sportul nemțean în presă și arhive

0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

FOTBAL

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Tur de orizont în campionatul județean de fotbal

Aflat la prima sa ediție, campionatul județean de fotbal a furnizat numeroase partide interesante, care au făcut ca mii de iubitori ai fotbalului din județ să urmărească cu pasiune timp de aproape 3 luni barometrul clasamentului. În ultima parte a turului s-a conturat campioana de toamnă-Unirea Roman, condusă de antrenorul Tusz Gheorghe, dovedind mai multă omogenitate și o deosebită suplețe  între compartimente (de menționat și contribuția unor individualități ca Apostol Gheorghe și Crețu M.). Cuvinte de laudă se cuvin și echipelor Cetatea Târgu Neamț și Volanul Bicaz, care, practicând un joc plin de însuflețire și promovând o îndrăzneață orientare tactică, au reușit să intre în rândul protagonistelor și au furnizat chiar surprize de proporții. Comisia Județeană de Fotbal a fost nevoită să suspende un an jucătorii Avram I. și Iamandi Gh. de la Betonul Roman pentru lovirea arbitrului și bruscarea observatorului (în meciul cu Viitorul Săvinești). De altfel, formația Betonul Roman a fost exclusă din campionat, pentru faptul că nu s-a prezentat la două partide.  Echipa Celuloza Piatra Neamț se numără și ea printre “ evidențiate” ale indisciplinei. Din cadrul ei, au fost suspendați nu mai puțin de 4 jucători, între care Raicu A. se face vinovat de injurii repetate la adresa arbitrului. Bucșe Gh. de la Metalul Piatra Neamț a fost în două rânduri chemat la ordine de către comisia de disciplină pentru atitudine ireverențioasă fată de spectatori și pentru joc dur. Există însă si echipe care nu au dat de lucru comisiei județene de disciplină-Volanul Bicaz și Relonul Săvinești, de exemplu. Merită astfel menționată contribuția unor conducători interesați de problema instruirii, cum ar fi Botez Petru și Ghegheșan Cornel. Pe tot parcursul turului s-au înscris 171 de goluri, cel mai bun golaveraj aparținând echipei Constructorul Piatra Neamț (26-8). Cea mai șubredă apărare o are Tractorul Roman cu 30 de goluri primite. Interesant este că toate echipele au pierdut pe teren propriu cel puțin un joc. Unirea Roman a câștigat cele mai multe meciuri-7 și nu a pierdut decât unul singur. (Traian Coman-metodist CJEFS Neamț, Ceahlăul, vineri, 13 decembrie 1968)

O competiție rezervată micilor fotbaliști

Amatorilor de fotbal din rândul copiilor le-a fost rezervată toamna aceasta surpriza organizării unui campionat inter-școli, la inițiativa Inspectoratului Școlar, în colaborare cu CMEFS Piatra Neamț. Competiția s-a dovedit bine venită, fiind furnizate pe parcursul turului câteva partide foarte animate. Am putea remarca câteva autentice speranțe ale căror nume merită pomenite: Nicolau M. (fiul fostului jucător Traian Nicolau), Petrov M., Lăcătușu C., Ciocan Ștefan, Lungu Gheorghe, Liciu Gheorghe. De-a lungul unor pasionante dispute în rândul școlarilor, câțiva profesori de educație fizică și-au încurajat cu multă însuflețire elevii cu sfaturi și îndemnuri utile: E. Fărcășanu, Gheorghe Turtureanu, Vasile Gafița, Eugen Baru Munteanu. De altfel echipele pregătite de aceste inimoase cadre didactice ocupă locuri fruntașe în clasament. O surpriză neplăcută este însă aceea oferită de echipa Școlii Generale nr. 9, “pregătită” de profesorul Gheorghe Țipțer, fost divizionar cu reputație, echipă care ocupă ultimul loc în clasament, fără să fi acumulat niciun punct. Dezinteresul antrenorului (actualmente jucător la Viitorul Săvinești) s-a manifestat repetat, activitatea lui neputând aduce școlii niciun fel de satisfacție. Puțini au fost antrenorii echipelor de fotbal din municipiu interesați de existența acestei competiții-posibilă “ rampă de lansare” a noi talente. Singurul care depune o muncă atentă de depistare este antrenorul Teodor Mușat, prezent la majoritatea partidelor. Iată cum arată clasamentul: 1. Școala nr. 3; 2. Școala nr. 2; 3. Școala nr. 4; 4. Școala nr. 8. (Traian Coman, Ceahlăul, sâmbătă, 14 decembrie 1968)

VOLEI

Divizia A: Ceahlăul-Rapid București 0-3 (-6, -8, -3)

Martori din nou la o înfrângere “planificată”, ne-am fi așteptat duminică la o ripostă cu mult mai ambițioasă din partea jucătoarelor noastre. Cunoscând cartea de vizită a experimentatei formații din București, posesoarea câtorva individualității unanim apreciate, presupuneam totuși un surplus de elan într-o asemenea dificilă confruntare sau cel puțin o trăire, o dăruire cât de cât activă a echipei gazdă. Or, decepția noastră s-a așternut imediat după primele servicii, când am observat pe chipurile celor 6 divizionare pregătite de profesoara Maria Săvinescu umbrele unei ușoare indiferențe, cu care supravegheau printre gene evoluția dezastruoasă a scorului. Scorul primului set ia proporții (12-0 pentru Rapid la un moment dat). Ceahlăul are un fior de îndrăzneală prin Zotta, realizatoarea primului punct, continuă apoi să-și mențină așa-zisul avantaj psihologic, dar pentru scurtă durată: giuleștencele se pun din nou pe lucru și termină învingătoare cu 15-6. Al doilea set pare ceva mai echilibrat pentru pietrence, care reușesc pentru scurtă durată chiar să conducă (la scorul de 7-4). Singurele care au contribuit cu unele sclipiri au fost Zotta și Andronic. Oaspetele revin, de data aceasta mult mai puternic, desființează handicapul prin Mariana Baga și preiau conducerea, pe care nu o mai cedează până la final: 15-8. Încercările lui Albiș și Viruzab de a trece de blocajul rapidist au fost sortite eșecului. Ana Gheorghe s-a lamentat în fața fileului, deruta ei mărind proporțiile panicii generale. În cel de-al treilea set, Rapidul (cu 4 jucătoare în lotul național) a furnizat un adevărat recital de măiestrie. Având așezarea pe teren cu centrul doi retras și insistând permanent la o mișcare plină de nerv, bucureștencele utilizează cu grație atacul simultan și combinații din două pase, care surprind cu regularitate echipa noastră, nepregătită la blocaj și neatentă la preluare. Rapidul câștigă astfel și acest set cu o diferență destul de mare: 15-3. Am remarcat jocul deosebit de abil practicat de Mariana Baga, Marta Szekely, Celi Rabac și E. Florescu. (C. Livescu, Ceahlăul, miercuri, 18 decembrie 1968)

Clasament:

1. Rapid       10    10   0     30:2      20

…………………………………………

8. Ceahlăul  10      3    7    11:25    13

Întrebări de final de an

1. Care considerați că sunt cele mai importante realizări ale colectivului dv. în anul 1968 ?

2. În ce constau principalele obiective ale activității în anul 1969?

3. Ce mijloace veți folosi pentru îndeplinirea acestor  obiective?

* răspunde profesoara Maria Săvinescu, antrenoarea echipei feminine de volei Ceahlăul Piatra Neamț.

1. Faptul că echipa de volei pe care o antrenez a promovat în prima divizie a țării, reprezintă, fără îndoială, cea mai mare bucurie pe care ne-a furnizat-o în anul 1968. Nu pot omite însă comportarea bună pe care au avut-o anul acesta elevele mele de la Școala Sportivă, în cadrul diviziei naționale școlare. De aceea sunt fericită că am reușit să ridic și o formație școlară de perspectivă.

2. Voi depune eforturi considerabile ca echipa Ceahlăul să-și păsteze locul între primele 10 echipe ale țării. Un al doilea obiectiv: echipa școlară să-și mențină poziția fruntașă în serie.

3. Asemenea planuri de viitor vor deveni realități numai datorită unei pregătiri intense. Voi încerca să folosesc o tactică mai eficientă decât în tur prin cooptarea unor procedee tehnice dificile. Rutina contează foarte mult și intenționez să particip la cât mai multe competiții. (Ceahlăul, luni, 30 decembrie 1968)

TINERET

Finala Cupei Pionierului la tenis de masă și șah

O preocupare de seamă a Comisiei de sport și turism din cadrul Consiliului Județean Neamț al organizației pionierilor o constituie popularizarea și atragerea copiilor la practicarea tenisului de masă și a șahului, ramuri sportive care au cunoscut o slabă dezvoltare în școlile județului nostru până în prezent. În ziua de 28 decembrie 1968, a fost organizată în municipiul Piatra Neamț finala Cupei Pionierului, la tenis de masă și șah, la care și-au disputat întâietatea 34 de pionieri și școlari din județ calificați în urma desfășurării întrecerilor premergătoare, cu etape pe detașament, unitate, comună, centru. O surpriză plăcută au făcut participanții de la școlile din mediul sătesc dintre care menționăm: Negritești-Podoleni, Boțești-Girov, Siliștea-Români, Neagra-Tașca, Negrești-Dobreni. Câștigătorii și ceilalți care s-au afirmat în aceste întreceri au primit ca premii cupe și materiale sportive. (prof. Eugen Ghiurea de la Consiliul Județean Neamț al organizației pionierilor, Ceahlăul, duminică, 5 ianuarie 1969).

Frumoasele vacanțe ale sportului

* reportaj la porțile dorului

Aureolate, vacanțele noastre nu se uită niciodată, rămânând umede de emoția firească a amintirilor, în pelicula de lung metraj a memoriei. Și când ni se întâmplă să petrecem în preajma copiilor noștri, împreună cu ei, câteva momente de farmec inedit, de puritate, nu facem decât să retrăim într-un fel farmecul vârstei de aur. Asemenea gânduri l-au încercat pe reporter în mijlocul torentului de exuberanță stârnit de 65 de chipuri îmbujorate, în vizita făcută zilele trecute taberei de iarnă a Școlii Sportive de Elevi din Piatra Neamț, organizată pe timpul vacanței în stațiunea Lacu Roșu. Să notăm că toate cele trei secții aflate aici-volei, baschet, handbal-formează ehipe puternice de băieți și fete, care s-au impus prin seriozitate și dăruire în confruntările din toamnă. “Este prima tabără de acest fel organizată de Școala Sportivă de Elevi din Piatra Neamț-ne declară profesorul Constantin Săvinescu, directorul taberei. Ne-am îngrijit din timp să asigurăm condiții excelente de masă și cazare sportivilor noștri, la care se adaugă bineînțeles, petrecerea agreabilă a timpului liber, prin seri distractive cât mai atractive. Am făcut totul ca această tabără să fie de neuitat”. Dăm cuvântul profesorului de volei Nicolae Teodorescu: “Cadrul pitoresc face ca munca pe care o desfășurăm aici să fie plăcută. Zilnic organizăm excursii, lecții de schi pentru începători, precum și programe variate de pregătire fizică generală. Sportivii sunt foarte silitori, plăcutul îmbinându-se de minune cu utilul”. Sub conducerea profesorului Ovidiu Țoc, echipa de handbal fete mărșăluiește domol de la un capăt la celălalt al stațiunii. Sprinturile pe gheața sunt dese și imaginează contaatacuri. Fetele au uitat de temperatura scăzută și urmăresc atente mișcările antrenorului. Oricum, poziția de lider al seriei pe care ele o dețin în momentul de fața trebuie menținută cu orice preț. Deși în clasa a 8-a, Viorel Adam este la a doua tabără de acest gen. Este un băiețel vesel, veșnic pus pe șotii, o adevărată spaimă în privința bulgărilor de zapadă pe care are grijă să-i expedieze cu discreție în mijlocul vreunui grup de fete. Anca Neamțu-clasa a 10-a la Liceul Petru Rareș-își aduce aminte în fiecare zi că trebuie să trimită acasă o vedere, însoțită de ultimele noutăți din tabără. Georgeta Rusu este mezina plină de candoare a taberei. De abia în clasa a 5-a, ea pare un spiriduș printre colegele de echipă. Îi place însă foarte mult handbalul, deși deocamdată nu o avantajează decât agerimea. (C. Livescu, Ceahlăul, sâmbătă, 4 ianuarie 1969)

LOTURI NAŢIONALE

Întâlniri de verificare a sportivilor loturilor naționale

În perioada vacanței de iarnă, municipiul Piatra Neamț a găzduit pregătirea a cinci loturi naționale, care și-au desfășurat aici antrenamentele în vederea unor competiții oficiale: lotul național feminin de volei, senioare A și B, lotul feminin de volei junioare, loturile olimpice de baschet băieți și baschet fete. La sfârșitul perioadei de pregătire, cum era și firesc, sportivii loturilor naționale de juniori, împreună cu elevii Școlii Sportive din localitate au participat la câteva jocuri de verificare, criterii pentru clarificarea intențiilor viitoare.

Liceul Petru Rareș Piatra Neamț-Lotul național de junioare 3-2

Elevele din Piatra Neamț, pregătite de profesoara Maria Săvinescu, au obținut un rezultat valoros întrecându-se pe ele însele într-o partidă foarte angajantă. Debutul a fost de-a dreptul furtunos în favoarea lor, după care jocul s-a echilibrat primul set încheindu-se cu 15-12. Situația se repetă în setul următor, galeria își spune cuvântul, astfel că asistăm la un final aprins :15-15, 16-15 pentru elevele noastre, după care câteva neatenții permit lotului național să câștige. Este apoi rândul gazdelor să revină și să joace cu dezinvoltură. În ultimul set, decisiv, de la scorul de 9-2 pentru junioarelor lotului național dezechilibrul se reface și… 9-9, după care urmează o luptă acerbă pentru fiecare balon. La sfârșit suntem martorii unei surprize: liceencele din Piatra Neamț câștigă setul cu 15-10! În picioare, publicul și-a încurajat echipa și i-a aplaudat victoria. De la învingătoare am remarcat pe Albiș, Neamțu, Zahareanu, Moraru și Stote. Rezultatul este cu atât mai valoros cu cât elevele din Piatra Neamț sunt și ele tot junioare. Din tabăra adversă menționăm pe Wolf M. Să fie oare lotul național format din cele mai bune junioare din țară? Cum se face că nicio voleibalistă din Piatra Neamț nu este în atenția selecționerilor?

România A-România B 3-2

Partida vedetă, dintre loturile România A si România B a reunit cele mai valoroase voleibaliste ale țării, deținătoare ale unor sisteme de joc tehnico-tactice foarte variate și avansate. Scor final: 3-2 pentru lotul A. Seturile al treilea și al cincilea au constituit adevărate recitaluri pe “12 voci” , partida aceasta convingându-ne odată în plus că voleiul are secretele lui și a le pătrunde necesită o muncă pe care o dorim încununată de satisfacții.

prof. Victor Surugiu, antrenorul lotului reprezentativ al României: ”Am intenționat să realizăm la Piatra Neamț o pregătire multilaterală, punând accent pe pregătirea fizică generală. În plus, am vrut să cădem la un acord principial de vederi cu antrenorii lotului de junioare, în așa fel încât să existe, în perspectivă, o continuitate rectilie de concepție.

prof. Leonid Sorbală, antrenorul lotului de junioare: “Obiectivele noastre au fost pregătirea fizică și specială, îmbinată cu cea tactică. Trebuie să menționăm că definitivarea echipei de bază întâmpină greutăți prin promovarea câtorva junioare valoroase în lotul de tineret al României”.

BASCHET

Componenții lotului național de baschet au fost împărțiți în câteva echipe (după zone geografice), care au participat la un turneu de verificare. Partidele au fost extrem de disputate, fiecare dintre sportivi aruncând în joc toate cunoștințele de care dispune în momentul de față. La final Școala Sportivă din Piatra Neamț s-a situat pe locul al treilea după Ardealul și Constanța și a fost urmată de București, Farul Constanța și lotul național de junioare. Evidențiem buna comportare a elevilor din Piatra Neamț, dintre care remarcăm pe Vornicu, Spiridonescu, Domnu, Mătase. (Traian Coman, C. Livescu, Ceahlăul, miercuri, 8 ianuarie 1969)

PERFORMANŢĂ

Primii 5 sportivi ai anului 1968 din județul nostru

Ziarul Ceahlăul și CJEFS Neamț, au desemnat primii 5 sportivi ai anului 1968 în județ. Iată ordinea valorică stabilită:

1. Mariana Filip-centrul de atletism Roman-maestră a sportului, campioană balcanică de junioare la cros (pe echipe), recordmană republicană la 500 m junioare, campioană a României la 400 m și 800 m junioare

2. Rodica Țarălungă-centru de atletism Roman-cu performanțe foarte bune în probele de 100 m, 200 m și pentatlon.

3. Adriana Albiș-componentă a echipei de volei Ceahlăul Piatra Neamț-divizia A.

4. Cocuț Eugen-căpitanul echipei de oină Biruința Gherăiești, vicecampioană republicană, unul dintre cei mai buni jucători de oină din țară.

5. Marcel Pătrașcu-fotbalist la echipa divizionară B Ceahlăul Piatra Neamț, care a dovedit în actualul campionat forma cea mai constantă. (Ceahlăul, duminică, 29 decembrie 1968)

Exit mobile version