0:00

Centrul de reabilitare neuropsihiatrică din municipiul Roman este unitatea sanitară publică printre cele mai aglomerate din județul Neamț. Concluzia a reieșit în urma controlului dispus de ministrul Sănătății și derulat acum o lună, după tragedia de la Săpoca, din vară, când un bolnav a ucis 6 pacienți și a rănit alți 9. Inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț au avut ca temă de control și această unitate, situată lângă Spitalul de psihiatrie „Sfântul Nicolae” din Roman: „Pe lângă unitatea sanitară publică de monospecialitate de la Roman și secțiile de psihiatrie de la spitalele din județ, ni s-a transmis de la minister să verificăm și acest Centru de reabilitare neuropsihiatrică din Roman. Centrul este, de asemenea, în subordinea Consiliului Județean Neamț”, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț. Potrivit raportului final de control, dat publicității de Ministerul Sănătății, la Centrul de reabilitare neuropsihiatrică s-a constatat un grad de ocupare al paturilor de 103,22%. Totuși, cel mai aglomerat spital din regiune rămâne Spitalul de maximă siguranță de la Grajduri, județul Iași, unde în prima jumătate a anului trecut s-a constatat peste 173% grad de ocupare. La spitalul de la Săpoca, datele arată că, pe tot anul trecut, gradul de ocupare a fost 106% în secțiile pentru bolnavi cronici. „Se constată, astfel, că în toate spitalele de maximă siguranță sunt supraglomerate paturile de la secțiile de bolnavi cronici, în timp ce în aceleași spitale, secțiile de acuți au un grad de ocupare de maximum 60%”, anunță raportul.

Controalele au fost derulate la toate spitalele și secțiile de psihiatrie din țară și au urmărit calitatea actului medical, curățenia existentă. Datele arată că sunt 4 spitale de maximă siguranță cu 1.805 paturi, 36 de spitale de psihiatrie cu 88.841 de paturi și 91 de secții de psihiatrie din cadrul spitalelor județene, unde sunt 5.427 de paturi, adică în total 16.073 paturi pentru psihiatrie. S-a verificat dacă se respectă curățenia în saloane, normele de amplasare a paturilor, circuitele funcționale, microclimatul, depozitarea materialelor sterile, asigurarea materialelor de curățenie și dezinfecție. Acolo unde au fost găsite abateri grave, de natură penală, a fost sesizat parchetul.

În linii mari, în unele secții și compartimente de psihiatrie paturile sunt înghesuite în saloane, conform raportului, suprafața disponibilă unui pat fiind mai mică de 7 mp, nu se respectă numărul de paturi în secție conform structurii, igiena lasă de dorit, spațiile nu sunt întreținute, pereții sunt degradați, există infiltrații, nu sunt suficiente grupuri sanitare, nu se asigură materiale de igienă personală pentru pacienți pe motiv că așa este „specificul secției”. Au fost aplicate 48 de amenzi în valoare de 144.000 lei și 67 de avertismente, iar până la finele acestui an trebuie amenajată camera izolator în secțiile spitalelor județene unde nu există. Autoritățile au anunțat că se impune o reformă în acest domeniu. (C.I.)

Articolul precedentUn pompier în afara programului a salvat un șofer din mașina răsturnată
Articolul următorIntimidarea soțului cu poliția costă 1.000 de lei