Acasă ADMINISTRAȚIE Se împarte bugetul judeţului

Se împarte bugetul judeţului

0:00

Consilierii județeni vor avea luni, 27 ianuarie o misiune ”imposibila”. Aceștia se vor reuni în ședință ordinară, la ora 14, pentru a împărți bugetul pentru toate cele 83 de unități teritorial-administrative din Neamț. Potrivit expunerii de motive și raportului de specialitate, ambele atașate proiectului de buget pentru județul Neamț pe anul 2014, ”judeţului Neamţ i-au fost repartizate sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale de 57.777  mii lei. După scăderea sumei ce revine Consiliului Judeţean Neamţ  de 15.600 mii lei (27 % din total), rămâne suma de 42.177  mii lei ce trebuie repartizată pe unităţi administrativ-teritoriale”.

”De fapt sunt trei rânduri de sume: 20% din cota defalcată din TVA, 20% din impozitul pe venit, pentru plata arieratelor și cofinanțări și o sumă transmisă pentru drumurile comunale și județene. Această ultimă sumă care este de 8.324 mii lei se împarte în 3.671 mii lei pentru drumurile  județene – din comune și orașe, și 4.653 mii lei care rămâne la dispoziția Consiliului Județean și care se completează, de la bugetul județului pentru reparații capitale și curente drumuri”, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Dan Manoliu.

Consiliul Judeţean are de repartizat în total 24.514 mii lei,  din care sume  defalcate din TVA în valoare de 13.914 mii lei şi cote defalcate din impozitul pe venit în sumă de 10.600 mii lei.

La elaborarea bugetelor locale, ordonatorii principali de credite au obligaţia să asigure în primul rând  achitarea plătilor restante, iar legea spune că angajarea  unor noi cheltuieli  legale se poate face numai după   achitarea plăţilor restante înregistrate la finele anului anterior, acesta fiind unul dintre criteriile de repartizare a sumelor – acoperirea a maxim 50% din arieratele înregistrate de autorităţile locale. Un alt criteriu de repartizare de care s-a ţinut cont  a fost cel al proporţionalităţii, astfel, în funcţie de numărul populaţiei din fiecare unitate administrativ-teritorială, s-a propus suma de 20 lei/locuitor, pentru a se acoperi în mare parte de către consiliile  locale susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

De asemenea, în vederea susţinerii programelor de dezvoltare locală s-a ţinut cont şi de contribuţia la cofinanţarea proiectelor ce se realizează din fonduri europene.

Astfel se pare că pentru municipiul Piatra Neamț, sumele prevăzute în proiectul de buget sunt cu mult mai mici decât nevoile municipalității. UAT Piatra Neamț se pare că va primi 583 mii lei din cota defalcată TVA, 441 mii lei din impozitul pe venit pentru plata arieratelor și 10 mii de lei pentru drumuri. Conducerea Primăriei Piatra Neamț spune însă că sumele ar putea fi schimbate, dacă consilierii județeni vor amenda proiectul de buget pe 2014.

”Noi suntem optimiști și sperăm că anul acesta vom avea un buget echilibrat. Așteptăm să se aprobe acest buget pentru ca noi, mai departe să-l putem adopta în ședința de Consiliu Local ce va avea loc imediat după cea de Consiliu Județean”, a precizat viceprimarul municipiului Piatra Neamț, Aurelia Simionică. (I. CĂLIN)

Exit mobile version