Acasă EDUCATIE ”Școala altfel”, cu bancnote puține

”Școala altfel”, cu bancnote puține

0:00

”Școala altfel”, cu bancnote puține, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Reprezentanții unităților de învățământ din Neamț sunt sfătuiți să nu pună mâna pe banii care vor fi folosiți în săptămâna 7-11 aprilie, „Școala altfel”, dedicată activităților educative extracurriculare și extrașcolare. Programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” s-a dovedit unul cu priză atât la cadrele didactice, cât și la elevii care văd aceste activități ca pe unele recreative. Pentru activitățile extrașcolare, în anii din urmă, s-au strâns și fonduri. Bani pentru o ieșire la muzeu, film sau teatru sau pentru vizitarea altor obiective. Pentru că, anul acesta s-a bătut monedă pe ilegalitatea strângerii de fonduri, cadrele didactice sunt sfătuite să nu se atingă de bani.

„Dacă se va constata că pentru desfășurarea unor activități în săptămâna «Școala Altfel» este nevoie de bani, ar fi bine ca aceștia să se strângă doar prin intermediul Asociațiilor de părinți și numai cu acordul părinților”, a declarat prof. Viorel Stan, inspector școlar general al IȘJ Neamț.

Acesta a mai anunțat că la nivelul județului nu a exista nicio plângere față de modul în care se va desfășura „Școala Altfel”. Cu alte cuvinte, la întocmirea planului de activități pentru săptămâna 7-11 aprilie, un mare aport îl vor avea părinții, care vor decide dacă sunt de acord să se strângă bani pentru activitățile extracuriculare din acea perioadă.

Directorii se țin departe

La Școala Gimnazială Nr. 1 din Piatra Neamț, cele mai multe activități se desfășoară cu ajutorul sponsorilor și a colaborărilor pe care conducerea a reușit să le încheie cu alte instituții. Despre Asociația de părinți, altă poveste.

„Ideea e că abia am reușit să conving 3 părinți pentru constituirea unei asociații. Nu prea vrea nimeni să ia pe numele lui un cont care trebuie administrat lunar, cu minim 50 de lei. Într-un an sunt 600 de lei. Cu acești bani noi am putea să facem ceva pentru acești copii. Noi mergem, ca și anul trecut pe bază de colaborări cu diferite firme și instituții care ne sprijină în activitățile noastre fără implicare de fonduri materiale din partea copiilor noștri”, a declarat Anișoara Marele, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Piatra Neamț.

Alte școli spun că practica strângerii de fonduri prin intermediul asociațiilor de părinți nu este una nouă și că la fel se va proceda și acum.

„Rămâne la latitudinea părinților dacă se vor aloca bani pentru activitățile extrașcolare. Este alegerea lor. Se vor strânge bani nu mai dacă părinții vor considera că este nevoie. Deocamdată lucrăm la întocmirea planului de activități”, a declarat Anton Gheorghiu, director al Școlii „Elena Cuza”.

Programul activităților din cadrul săptămânii „Școala altfel” se realizează pe baza propunerilor elevilor, strânse în cadrul orelor de dirigenție, cadrelor didactice, în cadrul ședințelor comisiilor metodice, părinților, în cadrul sedințelor cu părintii, precum și reprezentaților autorităților administrației publice locale ai comunității, în cadrul sedințelor consiliului de administrație. Propunerile acestora vor fi dezbătute în colectivele de elevi, în consiliul elevilor, în consiliul profesoral și în comitetul reprezentativ al părinților. Consiliul profesoral stabilește durata și modalitatea de organizare a activitățior, iar consiliul de administrație al unitătii de învățământ aprobă programul. Până la data de 15 martie, școlile vor transmite către IȘJ Neamț programul activităților dedicate săptămânii „Școala altfel”

Marian TEODOROF

Exit mobile version