Acasă CULTURA Scandal cu monede romane

Scandal cu monede romane

0:00

Scandal cu monede romane, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* un pietrean a descoperit, la jumătatea lunii octombrie, lângă Piatra Neamț, 269 de monede romane de argint

* acesta afirmă pe forumul detectiemetal.com că a dus monedele la muzeu

* şeful Complexului Muzeal Judeţean Neamţ spune că a primit doar 10 monede şi că a sesizat Poliţia şi Direcţia pentru Cultură în acest caz

Un pietrean pasionat de arheologie a descoperit, la jumătatea lunii octombrie, lângă Piatra Neamț, 269 de monede romane de argint emise acum două milenii în  timpul unor împărați faimoși precum Traian, Hadrian și Nero. Detalii şi poze despre descoperire au fost publicate pe forumul detectiemetal.com. Arheologul amator a declarat pe respectivul forum că a dus monedele la muzeu și a explicat cum și în ce zonă le-a găsit.

„Am sesizat telefonic Poliția și Direcția de Cultură”

Descoperirea pietreanului nu a fost deloc bine primită la Complexul Muzeal Județean Neamț. Mai mult, acesta a fost acuzat de şeful CMJ Neamţ că a comis o infracțiune, deoarece a folosit detectorul de metale în situri arheologice. „În 15 octombrie a venit un individ la noi, care ne-a sesizat faptul că a găsit în două locuri mai multe monede de argint și alte obiecte de valoare istorică. Acesta a venit la noi doar cu 10 monede. Conform legii, cine găsește astfel de obiecte are obligația de a le se înregistra la Muzeu, unde se expertizează. Noi le-am expertizat și i-am spus că-i oferim 30% din valoare, ca premiu. Cu restul de 269 a spus că s-a dus la București. S-a dus de frică, crezând că n-o să-i plătim. Este un gest nelalocul lui faptul că a dus cele descoperite în afara județului. Mai mult, a comis o infracțiune, deoarece a folosit detectorul de metale în situri arheologice. Iar unele obiecte cred că au fost scoase cu hârlețul, deoarece nu avea cum să le găsească la suprafața sitului. El a mai venit și cu alte obiecte până acum. Este un cunoscător. Urmărește repertoriile și publicațiile noastre și știe unde să caute. Am sesizat telefonic Poliția și Direcția de Cultură. Astăzi (n.r. – 21 octombrie) voi face și sesizări în scris pentru ca organele competente să analizeze situația și să stabilească ce trebuie făcut”, a declarat Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamț.

“Monedele au fost predate la muzeu”

Pietreanul era în căutarea ruinelor unei cetăți medievale și a observat că detectorul de metal a început să dea semnale puternice. Într-o groapă de circa 1×1,5 metri pe un teren despădurit a găsit 269 de denari romani de argint, trei dintre monede fiind lipite una de alta, iar restul, împrăștiate pe sol. Ca adâncime, unele au fost descoperite chiar și la 35 cm, însă altele au fost la doar doi – trei centimetri de suprafață. Denarii, având în medie cam 3 grame greutate fiecare, au fost bătuți într-un interval de 150 de ani în timpul unor împărați foarte cunoscuți, precum Traian, Hadrian, Nero, Commodus, Domitian și Marcus Aurelius. Descoperirea a fost făcută cam la 40 km de Piatra Neamț. “Monedele au fost predate astăzi (18 octombrie, n.r.) la muzeu. Sunt pe mâini bune şi au fost răsfăţate, admirate şi iar răsfăţate. Se vede, domnule, de la o poştă unde este pasiune şi unde este obligaţie. Ultimele monede au fost găsite relativ grupate, puţin mai la deal de primele. Nu am găsit urme de ceramică, dar cu prima ocazie, o să revin la faţa locului şi o să fiu mai atent. Detectorul parcă o luase razna, ţipa peste tot, când îl puneam jos ţipa, când îl ridicam ţipa. Groapa cu nucleul este cam de 1 m pe 1,5 m. Trei dintre monede erau lipite una de alta, restul împrăştiate prin sol. Adâncimea maximă a fost cam de 35 cm”. Ca şi o primă descriere a monedele: otho 1 bucată, nero 2 Buc, vitellius 1 Buc, vespasianus 57 Buc, domitianus 14 Buc, Julia Titi 1 Buc, nerva 4 Buc, traianus 58, hadrianus 56, marciana 1 Buc, sabina 2 Buc, antoninus Pius 25 Buc, divus antoninus Pius 2 Buc, diva faustina I 14 Buc, Marcus aurelius 11 Buc, faustina II 13 Buc, commodus 3, Crispina 2, lucilla 3 Buc şi încă o monedă de la Iulia doamna”, afirmă autorul descoperirii pe forumul detectiemetal.com.

Rămâne de văzut cine are şi cine nu are dreptate în acest caz. În orice caz, şi CMJ Neamţ deţine un detector de metale, dar este… stricat. Oricum, pentru utilizarea lui este necesară aprobarea Ministerului Culturii, a declarat Gheorghe Dumitroaia, şeful CMJ Neamţ.

Monezi emise într-un interval de 150 ani

Interesant este mai ales faptul ca în același loc au fost descoperite monezi emise într-un interval atât de mare de timp, circa 150 de ani. Iuliu-Cristinel Pop, administratorul comunității online detectiemetal.com a explicat pentru HotNews că denarii, chiar emiși sub diferiți împărați, aveau putere circulatorie pe un interval larg de timp, chiar și în zona barbara: Faptul că au fost descoperiţi la o distanţă apreciabila (judeţul Neamt) de limesul Daciei Romane, ar avea o explicaţie în faptul că romanii, plăteau stipendii căpeteniilor dacilor liberi din aceste zone, pentru a păstra o zonă tampon cu teritoriile Daciei cucerite, aflate sub administraţie romană”. “O altă explicaţie plauzibilă ar fi că masa monetară provenea din schimburile comerciale care aveau loc între colonii romani şi dacii liberi”, mai spune Pop, precizând însă că vorbim de posibile scenarii, nu de certitudini.

M. TEODOROF

M. CONSTANTINESCU

6 COMENTARII

  1. Un articol de toata jena. Documentati-va asupra legislatiei in vigoare si nu mai dati copy-paste dupa alte articole (chiar daca citati sursa), asta putand sa faca si un copil din clasa a II-a. De ce nu ati discutat si cu cel care a facut descoperirea? Ascultati toti dinozaurii cuibariti prin diverse institutii… de asta se duce fitzuca voastra de rapa. Si apropo… cuvantul hobby va spune ceva? Mda… ce sa-i faci? voi sunteti din aia 70%…

  2. Cum vine asta: o mul gaseste istorie pt. ca cei de la muzeu stau si freaca menta in loc sa faca sapaturi si tot el este vinovat. Trebuia sa le lase ingropate si sa taca ! asta spune puturosul angajat de la muzeu . RUSINE acestor asa zis istorici ai neamului.

  3. Rusine celor de la muzeul local iar articolul este de toata jena nedocumentat din 3 surse asa cum este obligatia oicarui jurnalist care se respecta….o pasiune si un om corect care a descoperit si predat un tezar , calcat in picioare de catre soarecii de birou….

  4. Ca de obicei, detectoristii sunt aia”rai”ca predau obiectele descoperite, ce penibil e domnul de la CMJ, nu are ce fura!

  5. Rusine domnului director ca nu cunoaste legea. Politia va constata ca s_a respectat legea. Recomand detectoristului de a cere daune morale si de a preda de ac direct primarului si sa contacteze MNIR direct. Boicotati pe cei lacomi si respectati legea 2000/43 si 2000/5
    . Detectoristii cunosc zonele ram tocmai ca sa nu intre în ele. Nesimtit dezinformart!

  6. Mai cititi ce spune legea sovieto-bolsevicilor,si lasati omul in pace.
    Asa tezaure nu aveti in muzee decat rascumparate de la nemti sau austrieci pe banul contribuabilului.
    Nu va este rusine???

Comments are closed.

Exit mobile version