Acasă SANATATE „Salvați Copiii” și Andi Moisescu pledează pentru zâmbetul nou-născuților

„Salvați Copiii” și Andi Moisescu pledează pentru zâmbetul nou-născuților

0:00

„Salvați Copiii” și Andi Moisescu pledează pentru zâmbetul nou-născuților, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Reprezentanții Spitalul Județean Piatra Neamț au primit ieri, 2 iulie, vizita reprezentanților organizației „Salvați Copiii” și a realizatorului TV, Andi Moisescu, care au vrut să vadă cum sunt folosite echipamentele medicale donate aici. În luna februarie, „Salvați Copiii” a donat Secției Neonatologie mai multe pulsoximetre, un cântar pentru nou-născuți și, ceea ce este mai important, un monitor cardio-respirator mobil, care monitorizează funcțiile vitale ale prematurilor.

O să mai ajutăm maternitatea din Piatra Neamț dacă o să mai aibă nevoie. Din nefericire pentru cei mici trăim într-un sistem în care, deocamdată, e multă nevoie de ajutor din mediul sistemului, respectiv din mediul privat, iar noi suntem cumva legătura dintre mediul privat și sistemul de sănătate. Încercăm să luăm de la cei care înțeleg demersul nostru, care ni se alătură și împreună punem mână de la mână. Încercăm să ajutăm copiii ca să le putem spune bun-venit pe lume, să poată zâmbi și să râdă”, a spus Andi Moisescu

“Aparatura ne-a salvat în multe situaţii”

“Aparatura ne ajută să externăm acasă, un copil normal, sănătos, un viitor om normal al societății. Aparatura este foarte utilă pentru Maternitate și ne-a salvat în multe situații. Avem la ora actuală de toate, aș spune, cu mici lipsuri pentru că aici întotdeauna este nevoie de câte ceva. După o muncă dusă de la începutul anilor ´90, pentru această secție, constat că standardele s-au îmbunătățit. Și nu mă refer aici la statistici, ci la calitatea actului medical, la gradul de supraviețuire fără sechele”, a spus dr. Sorana Iftimia, șefa Secției Neonatologie, de la SJU.

„Ajutăm nou-născuții să vină pe lume”

„Ajutăm nou-născuții să vină pe lume, într-un mediu mai cald, mai bun și mai sigur și îi ajutăm să supraviețuiască pentru că este foarte important și foarte greu pentru mămicile care sunt în situația asta și familiile care aduc pe lume copii născuți prematur. Venim alături de aceste familii și alături de personalul medical care cu ajutorul acestor echipamente fac minuni. Până când Ministerul Sănătății va aloca fonduri suficiente este datoria noastră a fiecăruia să ajutăm copiii noștri să vină pe lume”, a precizat  Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv “Salvaţi Copiii!”.

Aparatură de 15.000 euro la Roman

Reprezentanții ONG-ului Salvați copiii! au fost prezenți, ieri, şi la Roman, pentru a vedea roadele donațiilor făcute de asociație către Spitalul Municipal. La întâlnire au participat Andi Moisescu, președintele asociației și Gabriela Alexandrescu – președintele executiv, Mihaela Ignatovici, președintele filialei Neamț, conducerea Spitalului Roman, reprezentanți din domeniul protecției sociale a copilului, ai Direcției de Sănătate Publică și conducerea Primăriei Roman. Organizația “Salvați copiii!” a donat, în aprilie, aparatură în valoare de 15.000 de euro Spitalului Roman, însemnând o masă radiantă de reanimare, un monitor cardio-respirator, un aspirator de secreții și un aparat de aerosoli. Numai în această săptămână, Organizația “Salvați copiii!” a dotat cu aparatură în valoare de peste 115.000 de euro 10 unități medicale din Moldova.

„Secretul ține de puterea exemplului”

Primarul Laurențiu Leoreanu i-a felicitat pe cei implicați în acest proiect național de sprijinire a copiilor născuți prematur și nu numai, la rândul său fiind felicitat de toți cei prezenți pentru implicare și deschidere. “Fiecare copil contează! Pentru noi, supraviețuirea copilului este foarte importantă. Avem cea mai mare mortalitate infantilă, dublu față de media din UE. Pierdem la fiecare cinci ore un copil care nu a împlinit încă vârsta de un an. În perioada 2012-2014 am reușit să investim 4 milioane de euro în aparatură, 7.400 de copii fiind salvați cu ajutorul echipamentelor”, a precizat Gabriela Alexandrescu.

“M-am implicat în urmă cu 10 ani în acest proiect, iar în urmă cu 2 ani am fost invitat să reprezint organizația, iar de atunci sunt mai prezent în viața publică. Sunt un voluntar și fac toate acestea pentru că așa simt, la fel ca și ceilalți colegi ai mei. Secretul ține de puterea exemplului. În zonele unde am intervenit nu au mai fost înregistrate cazuri de mortalitate infantilă”.

Orice donație contează

Directorul Spitalului Roman, dr. Cătălina Pălăncianu le-a mulțumit tuturor pentru sprijinul acordat unității, dar mai ales mamelor și taților: “Sunt și eu părinte de 14 ani și consider că a investi în educația și sănătatea copiilor este cel mai important lucru. Vă respect pentru perseverență și vă doresc succes!”. Doctorul Marinela Țubucanu, șefa secției de Neonatologie, a mărturisit faptul că de la dotare, 17 copii au fost salvați, din care doar 3 au necesitat trimitere către centrul regional. Și medicul Ioan Chereji, șeful secției de Pediatrie, cu o experiență de peste 30 de ani, a precizat că numărul cazurilor de mortalitate infantilă este zero, cu excepția copiilor de la fostul centru Romanița și care sufereau de afecțiuni foarte grave.

Primarul Laurențiu Leoreanu le-a propus reprezentanților Organizației să înființeze două puncte de colectare fonduri, unul la Spital, unul la Primărie, pentru a ajuta oamenii să fie cât mai generoși. Cei care vor să facă donații o pot face pe site-ul www.salvaticopiii.ro, unde se pot face inclusiv donații lunare.

Norocul de a-i ajuta pe cei ce nu-i cunoști

Andi Moisescu a dat exemplul unor țări mai dezvoltate unde problemele din sistemul sanitar sunt rezolvate, însă oamenii donează în continuare bani pentru alte comunități: “Sunt state care au depășit aceste probleme legate de aparatură, unde oamenii au un alt nivel de educație și se gândesc să ajute oameni pe care nu-i cunosc. Suntem oameni norocoși că putem să-i ajutăm pe cei ce nu-i cunoaștem și cred că va veni și ziua când și noi vom ajuta copiii din alte țări”. Gabriela Alexandrescu a precizat faptul că achiziția de aparatură se face prin negociere cu furnizorii și în funcție de banii primiți sub formă de donație, dar că, în general, prețurile de achiziție sunt și cu 30% mai mici decât cele de pe piață, astfel încât numărul unităților medicale ce pot fi ajutate să fie cât mai mare. La finalul întâlnirii, reprezentanții Organizației “Salvați copiii!” au primit din partea conducerii Primăriei Roman mai mult cadouri simbolice cu însemnele municipiului, după care au vizitat secțiile de nou-născuți și pediatrie.

Claudia MATEI
Marian TEODOROF

1 COMENTARIU

  1. Nu pot decat sa le doresc succes in continuare in aceste activitati atat de necesare sistemului medical. Andi Moisescu e un baiat de nota 10!

Comments are closed.

Exit mobile version